shomer shabat

Pazar, Ocak 18, 2015

URİ İLAN -- BİR KAHRAMANıN ÖYKÜSÜ

bs"d



26 Aralık 2014'te astığım "anlamakta zorluk çekmek" başlıklı yazımın sonuna Kibbutz Gan Shmuel'den Suriye'nin eline esir düşen bir pilotun ihanet etmemek için intihar etmiş olduğu ile ilgili kısa bir anekdot eklemistim:


Adı geçen asker Uri İlan'in aramızdan ayrılışının bu ay 60inci senesi idi. Her ne kadar pilot olarak geçmişse de Uri Golani'de askerlik yapmakta imiş. Uri diğer bir grup asker ile Suriye topraklarındaki bir dinleme cihazını geri almak için gitiklerinde ortaya çıkıp yakalanıyorlar. Önce Kunetra'da daha sonra Sam'da tutulan Uri İsrael'in sırlarını işkence altında verebileceği korkusu ile 13 Ocak 1955'te ( 19 Tevet) intihar eder. Nâaşı hemen ertesi gün İsrael'e iade edilen Uri Gan Shmuel'de 14 Ocak'ta toprağa verilir.
Cenazeden evvel vücudunda bazı notlar bulunur. Nikmat Ha'Avot adlı bir kitabın sayfasına delikler ile işlenmiş mesajda "ateşkes anlaşmasının intikamı --Uri" yazılı:

Aynı kitaptan başka bir sahifesinde (72) ise "Uri'nin elbiselerini kontrol edin -- vasiyet" diye yine delikler ile yazılmış:


Yine aynı kitabın 103'üncü sayfasında "ihanet etmedim/ intihar ettim" diye yazılı:


40'inci sahifede yine delikler yolu ile "Şalom, Uri İlan. İntikam" yazılı:


Memleketine ihanet etmemek için intihar eden Uri İlan'in Kibutz Gan Shmuel'deki cenaze töreni:


Yihye Zihro Baruh...
KAYNAK

Related Posts with Thumbnails