shomer shabat

Perşembe, Ocak 29, 2015

SİYONİST KONGRESİ SEÇiMLERi

bs"d

Bu sene Dünya Siyonist örgütünü oluşturan yapı için oylama yapılmakta. 500 üyelik bu Kongre'de İsrael 190, ABD dışındaki Diaspora 165 ve ABD Yahudileri kendilerini 145 vekil ile temsil ediyorlar.
İsrael'in temsilcileri Knesset'teki partilerin milletvekili oranları ile tespit edilirken Avrupa ve diğer ülkelerin bazılarında seçim ile bazılarında ise Cemaat'in atamaları ile Kongre'ye temsilci yollanmakta.
ABD'de ise oylama ile.
Oylama için Yahudi olmak, ABD vatandaşı veya ABD'de yaşamaya izinli olmak ve 18 yaşı üzerinde olmak gerekiyor. Oylama tutarı kelle başına $10.
Bu da tabii hem oylamayı daha ciddi yapıyor hem de diğer taraftan oy satımına yer veriyor.
Konu hakkında ek bilgi için: WZC
Yani işin sonucunda parayı veren düdüğü çalacak. Reform tapınaklarında örneğin bir Katzberger çıkıp $10,000.- koyup 1000 tane oy satın alabilecektir. Tabii aynı şey tüm Yahudi örgütleri için de geçerli.

Mesele Siyonist Kongresi'nin bütçesi ne şekilde yönlendirilecek meselesi. Aday örgütler arasında mesela listede yer alan Hatikva gibi sağ gösterip sol vuran Ahmed Tibi Siyonizm'ini tercih ediyorsanız, Yahudilerin kendilerine Eretz İsrael topraklarında her istedikleri yerde yuva kurmaları sizi rahatsız ediyorsa, bunu da "Siyonizm" diye adlandırmak mümkün ve sizleri temsil edecek örgütlere de yer verilmiş.
Aynen Pesah'ta Kidush'u Bira ile söylemek gibi. Bunu da Plüralizm diye satacaklardir size tabii.

Neyse.
Hatikva gibi İsrael'in ve Yahudiliğin geleceği için tehlikeli olduğuna inandığım örgütleri engelleyebilmek için ben de sizleri HERUT veya TORA için oy kullanmaya davet ediyorum (ABD'de yaşayanlar için). Ben ve ailem ikinci şıkkı tercih ettik.

Vatan'a, Millet'e hayırlı olsun. 
Dağıtılacak bütçelerden kim zengin olacak onu da merak etmiyor değilim doğrusu...
Related Posts with Thumbnails