shomer shabat

Çarşamba, Şubat 12, 2014

MODERN ANTI-SEMITIZM'IN SOSYALIZM'DE YATAN KOKLERI -- BOLUM 3

bs"d



Yazinin daha evvelki bolumleri icin : Bolum 1
                                                                  Bolum 2

Yukarida sozu gecen (bolum 2'in sonunda) Charles Fourier diger bir yazisinda (Theorie de l'unite universelle) "Yahudiler, ticarete olan baglantilari sebebi ile, tum milletlerin casusudurlar, ve eger gerekirse ispiyoncusu ve cellatidirlar." diye yazmaktadir.
Engels bunu okuyup sevke gelince ortagi Marx'a 7 Mart 1845'te yazdigi mektubunda su satirlari kaleme aldi: "Seckin yabanci sosyalistlerin eserlerinden olusan bir kutuphane kurmaya haziriz. Baslamak icin de en iyisi Fourier ile olacak."

1848'de Marx Neue Rheinische Zeitung'un editoru pozisyonuna gelince dunya karalama konusunda yep yeni bir durum ile karsilasacakti. 9 Agustos 1848'de Marx'in bu yeni "demokratik" yayini Engels'in  kaleminden su satirlari yayinlayacakti: 


Yahudilerin kendileri icin son zamanlarda elde ettikleri sempati burada (Almanya'da) resmi bir ifade buldu. Genis bir sekilde, vurgunculugun, cimriligin, ve pisligin kotu sohretini tasiyan Yahudiler birden bire Alman kardesler oldular. .... ve ..... onlari Alman milleti adina kucakliyor, onlari Alman kalmak isteyen Almanlar olarak tanimliyor. (Polonya Yahudilerine Alman vatandasligi vermeyi destekleyenler hakkinda)





Bir kac hafta sonra 1 Eylul'de Engels diger bir yazisinin sonunda sunlari yaziyordu: "Polonya Yahudisi Almancayi felaket bir sekilde yozlastiriyor, hilekar tefeci, tartisi yanlis tartan, para tirnaklayan, veya bildigimiz uc kagitciligi ..."

Bir kac ay sonra Lenin tarafindan "devrimci gazeteciligin ornek modeli" olarak tanimlanan bu gazete 29 Nisan 1949'da, Yahudileri Kiliseleri soymakla, koyleri yakmakla ve kendini koruyamayan Polonyalilari olumune dovmekle suclayacakti. Marx ve Engels'in kendileri vahset altinda yasayan bir halki ayni seylerle suclamalari bu uluslararsi sosyalizme hic bir sekilde uzerinden silkelenemeyecekleri bir damgayi vurdu. Antisemitizm. Insan kumelerini bu tip nefret ile asilamak, zararsiz bir tumoru kanser ile asilamak ile ayni seydi. 

Marx ve Engels'in Yahudi dusmanliklarinin tam tadini anlayabilmek icin "bilimsel sosyalizm"in onculerinin Avrupa Yahudilerinin en fakir ve zavallilari olan Polonya Yahudisine bakislarini gormek lazim. Plolonya meselesi uzerine yazdiklari makalelerini su sekilde kapatiyorlardi: "Alman milli aptallari, Frankfort parlamentosunun spekulatorleri nufus sayimi acisindan Polonya Yahudilerini, bu irklarin en igrenci olan irki, birakin argolari hic bir seyleri uymadan Alman olarak tanimlamayi seciyorlar. Belki de acgozlu kar istekleri Frankfor ile olan tek alakalaridir."


DEVAMI

Related Posts with Thumbnails