shomer shabat

Pazartesi, Şubat 17, 2014

DIASPORA'DA YAHUDI GELECEGI UZERINE

bs"d

Acik Universite'nin kanatlari altinda  gecen hafta Raanana'da duzenlenen Yahudilik, Hristiyanlik ve Islam arasinda iliskiler ile ilgili konferansta yapilan bir oturumda Dr. Ferziger gelecek nesilde ABD Yahudileri'nin artik buyuk bir cogunlugunun Yahudi Alahasi'na (Sheriatina) gore Yahudi sayilamayacagini anlatti.
Bir cok belge ile bunu destekleyen Freizer'in bu arastirmasina gore ABD Yahudiliginin %71'i karisik evlilik yapmakta.

Detayli yazi icin:
"In the next generation US Jews will disappear"

Bence bu durum sadece ABD icin degil tum Diaspora Yahudiligi icin gecerli. Bugun Fransa, Arjantin veya bize daha yakin Turkiye gercegine bakarsak durumun gercekligi ortada.

Alaha olarak sadece annesi Yahudi olan veya daha sonra Alaha kurallari cercevesinde Yahudilige gecmis olanlarin Yahudi sayilmasinin artik bu devirde dogru olmadigini savunan bir cok lider mevcut. 19. yuzyilin aydinlanma icatlarindan olan ve ruhani Holokost'u gerceklestiren Reform, Konservativ ve Ortodox diye Yahudiligi bolen akim karisik evliliklerde cocugun Yahudi sayilmasi, sabah kalktiginda kendini Yahudi hissedenin Yahudi sayilmasi gibi pratik cozumler onermekteler.

Bu akimlardan ders alinmasi gerektigini dusunmekteyim.
Zamaninda eger bugun bu cozumleri oneren liderlerimiz gibi bilim adamlari olsaydi en azindan bugun binlerce nesli tukenmis canlinin nesli devam edebilecekti.

Mesela asagidaki resmi gorunen varliga "Dinazor" denseydi bugun dunyamiz bir cok dinazor ile dolu olacak ve en azindan "evrim teorisi" hakkinda supheleri bulunan kara cahillere "aha iste sana dinazor, bu da mi rastlanti?" diye tepkimizi gosterebilecektik.


Kusura bakmayin bu dinazor biraz edepsiz cikti. Diline biber surecegiz.



Related Posts with Thumbnails