shomer shabat

Çarşamba, Şubat 26, 2014

AIPAC & J-STREET ---- ISRAEL LOBILERININ KAYBOLAN ETKISI

bs"d

Bugun Shalom gazetesinde cikan "ABD dis politikasinda Israel lobilerinin etkisi azaliyor mu?"  baslikli haber / yorumun ardindan, benim bundan bir hafta once HASTURK sitesinde kendi ricalari uzerine yazmis oldugum ama daha sonra kendi aralarindaki anlasmazliklar yuzunden silinen "J-SREET KIMDIR VE ASIL AMACI NEDIR?" baslikli yazimi yaklasmakta olan AIPAC konferansinin da golgesinde sizlerle paylasiyorum.

Shalom gazetesindeki bu haber / yorum benim asagidaki yazimda savundugum fikri kismen olsa desteklese dahi yazinin sonunda AIPAC'in aldigi bir kararin dogrulugu ve ABD yonetiminin Iran konusundaki tutumunun aslinda Israel lobisinin gucunun azalmasi ile ilgisi olmadigi sonucuna varilmis. Bu noktada belki dogru olabilir ama genel gidisat kanimca asagidaki amac ve sonuc.






          J-STREET KIMDIR VE ASIL AMACI NEDIR? 

         2008 senesinde ABD’de kurulan ve kendisini Israel ve Baris taraftari olarak tanimlayan J-Street orgutunun asil amacinin ne oldugu konusunda fikir sahibi olmak icin cok derinlere inmeye gerek yok.

Evet, ellerine gecen her firsatta, brosurlerinde, websitelerinde kendilerini ve  kurulus amaclarini Israel-Arap sorununa barissal bir cozum getirme konusuna odaklanmis Amerikalilar olarak tanitmaktalar. Ama gercekten oyle mi?

Neden bu orgutun adi J-street diye soracak olursaniz, arkasinda akilli ve guzel bir yaraticilik oldugunu kabul ettigimi soylemeliyim. Washington’da sokak isimleri sirasi ile giderken  duzen I sokagindan sonra K sokagina atlamaktadir.  Ayrica K sokaginin da ozellikle bir cok lobi faaliyeti gosteren orgute adres olmasindan da dolayi eksik olan bir parcayi tamamladiklarini iddia ederek bu ismi secmisler.

Israel’in komsusu olan ve olmayan Arap Devletleri ve Yahudilerin ulusal bir eve sahip olmalarini hazm edemeyen radikal sol politik Siyonizm’in aktif olarak Ingliz Mandasi topraklarinda fiziksel olarak var gostermesi sonrasinda baslayan ve bugune kadar devam eden silahli siddet ile amacina ulasamayacagini anlayinca baska yollara bas vurmasi gerektigi sonucuna vardi. “Savas ile yok edemiyorsak “baris” ile yok edelim” mantigi aslinda kendilerinin de cok sakladiklari bir sey degil.
Ama bunun da onunde kuvvetli bir engel vardi.
Gerek finansal olarak gerekse lobi olarak kuvvetli ve genelde tek vucut olan ABD Yahudileri. Ve bu Yahudilerin seslerini Washington’da duyurmakta en basarili orgut AIPAC.

ABD Yahudileri her zaman ezici bir cogunluk ile Israel’in uluslararasi alandaki var olma cabalarina destek olmuslardir. Icine suruklendigi var oma savaslari sirasinda maddi, dunya kamuoyu onunde manevi destekleri ile, ABD Baskanlari uzerinde ve Kongresinde olan etkileri ile.

Iste bu engeli bir sekilde elemine etmeleri lazimdi. Kisaca Israel’i politik sahnede gucsuzlestirerek. Yapilmasi gereken bu tek vucut destegi parcalamakti.

Taktik Sovyetler Birligi’nin “Soguk Savas” gunlerinde akillica kullandigi “kalkan orgutler” stratejisinden alinti. ABD toplumunu bolmek icin sozde “baris aski ile yanip tutusan” kisileri orgutlemek. Az da basarili olmadilar. Bugune kadar halen etkileri devam eden hippi goruntulu orgutleri (yakin gecmiste Occupy Wallstreet diye hortlayan) cogumuz hatirlariz veya duymusuzdur (1970 sonrasi dogumlular).

J-street te iste boyle bir kalkan orgut.
Liberal ve sol egilimli ABD Yahudileri’ne Israel’I destekliyorlarmis hislerini vererek AIPAC’a bir alternativ yaratmak. Kisaca birligi bozmak.
J-street’in kurulus gunlerine bakarsaniz en bas finansorleri arasinda her zaman sol ve anti-Israel amaclara destek vermis olan George Soros’u goreceksiniz. J-street once bunu inkar etmis ise de daha sonra Washington Post’un bunu ortaya cikarmasi uzerine kabullendiklerini, kazi guzelce cevirerek ilan ettiler.  [George Soros’un 20 Aralik 1998 tarihinde CBS televizyon kanalinda “60 minutes” adli program icin yapilmis roportajinda14 yasinda olmasina ragmen Naziler ile ne sekilde isbirligi yapmak durumunda kaldigini  ama bundan hic bir uzuntu duymadigini anlattigini halen bu yayinin internette bulunan transcriptinden okuyabilirsiniz.]

Ayrica finansal sponsorlari arasinda bugunku Iran rejimini destekleyen National Iranian-American Council, gibilerini de bulabilirsiniz.

J-street’in  “kalkan orgut” konumunda hararet ile destekledigi “2 Devlet cozumu” Israel’de aslinda sadece sol degil, merkez ve hatta sag kanat tarafindan dahi kabullenilmis bir “cozum”.

Bu satirlarin sahibi olarak durustce belirtmem gerekiyor: Sahsen ben bunun (iki Devlet cozumunun) bir “cozum” olabilecegine  kesinlikle inanmasam dahi J-street’in bu yol ile asil varmak istedigi sonucun Israel’de bu fikre destek olan politikacilarin dahi sanki “baris karsiti” olduklari havasini yaratmak olduguna ozellikle inaniyorum. Bu hava ile ABD Yahudileri arasinda da bir ikilim yaratmak ve Israel’in kendi cikarlari icin gerekli onlemleri gundeme getirmesini onlemek.  Israel’in secilmis liderlerinin kendi halklarinin isteklerini yansitmalarini dahi kale almadan anti-demokratik bir ortam yaratmak.

Bunu basarabilmek icin de aynen 60’larin, 70’lerin saf genclerinin icine dustukleri Sovyet tuzagi gibi kendi sol ve liberal dunya goruslerine uygun ama ayni zamanda da pro-Israel oldugunu iddia eden bir yapi olusturuldu. Bugun liberal bir ABD Yahudisi icin liberal ABD cevrelerinde iyi bir konuma sahip olmanin yollarindan biri de “Israel’I elestiren durust Yahudi” kiligina girmeyi gerektiriyor. J-street te bunun icin bicilmis kaftan. Psikolojik olarak bilinc altinda Israel’e bir bag hisseden ama liberal/ solcu/ progresiv dunya goruslerine yer veren bir yuva.

Yazilar uzadikca okunma olasiliklari azalmakta. O yuzden ilerde tekrar bu konuya donmek uzere kisaca ozetlemek gerekirse:

1-    J-street arkasinda (defalarca yalan beyanlari ortaya cikartilarak ispat edilen) sadece liberal ABD Yahudilerinin  maddi destegini degil Suudi, Iran ve radikal solun da destegi ile kurulmus bir orgut.

2-    Amac: ABD yonetimi ile Israel arasinda son derece kuvvetli olan baglari saglayan AIPAC adli Yahudi-Israel lobisinin belini kirmak. Secilmis Israel liderleri ile ABD yonetimi arasindaki geleneksel sicak iliskileri bozmak.

3-    Arac aynen Sovyet Rusya’nin Soguk Savas gunlerinde kullandigi gibi icine kendi davalari icin savastiklarini sanan saf kitleleri toparlayan “kalkan orgut” yaratmak.

SONUC: J-street her ne kadar kendini pro-Israel olarak tanitsa dahi gercek yuzleri ile Israel’in varligini tehlikeye atan bir “useful idiots” grubundan baska bir sey degiller.
J-street orgutu Israel ve Yahudilik icin en tehlikeli dusmanlardan biri vazifesini yuklenmis bir orguttur.

Aydinlanma sureci sonrasi Yahudiligi Reform, Konservativ ve Ortodox diye parcalayan zihniyet bu basarisindan aldigi ders ile ayni taktigi ABD Yahudileri arasinda ve Israel uzerinde uygulamayi dogru buldu.

Yahudi’nin ve Israel’in hata yapmak gibi luksu olmadigi icin DIKKAT!







Related Posts with Thumbnails