shomer shabat

Cuma, Haziran 18, 2010

YALNIZLIGA DOGRU -- DEVAM

bs"d




Bir kac gun evvelki "gorunen koy -- yalnizliga dogru" baslikli yazima devam :

Yahudiligin temel ogretilerinden biri Yaratan'in butun var olusu yaratirken bazi temel prensipleri bu cosmik yapilanmaya yerlestirdigi ve Kendisi'nin bize olan yansimalarinda bu temel prensipler kullandigidir .

Biz bu prensiplerin fiziksel dunyamizda olusturdugu gerceklere doga , tabiat demekteyiz . Bizim 5 hissimiz ile tanimlayacagimiz tum olusum bu sistemin yani Yaratan'in tabiat yolu ile olan yansimasina tabi . Ibranice'de doga - tabiat (Ha)Teva olarak tercume edilir .

Gematriya sistemine gore Hateva kelimesinin sayisal degeri (bir yerde enerji degeri) 86.

Ayni degerde diger bir kelime de Elo-kim . Yahudi ogretisine gore Yaratan'in "kesin - tavizsiz adalet" sistemini (gevura) bize yansitan ismi .

Tora'da yaratilisin en basina bakacak olursak tum doga konunlarinin tespit edildigi ve yerlestirildigi donem suresince bu "Elo-kim" ismi geciyor .

Iste bu surec icinde konulan ve her canli veya cansiz olarak adlandirdigimiz olgunun etkisi altinda oldugu fizik kurallarindan bazilari ilk insanin nefes almaya basladigi ilk andan 1948 sene sonra fiziksel yapilanmasi baslayan Israilogullari'nin da tabii olacagi kendilerine mahsus sekilde tespit edildi .

Nasil ki baliklar kendileri icin Yaratan tarafindan tespit edilmis var olma nedenlerini gerektigi gibi yerine getirebilmeleri icin (isterseniz evrimi de isin icine katabilirsiniz) gereken fiziksel ortam ve sartlar icinde var olabiliyorlarsa , Israilogullari da kendileri icin tespit edilmis kozmik gorevleri icin gerekli ortam ve sartlar icinde var olabiliyorlar . En azindan o sartlar icine girmeleri icin yonlendiriliyorlar . Bu yonlendirme dahi sozunu ettigim doga -teva - Elo-kim cercevesinde olusuyor .

Tora bize tum uluslardan ayrilmis bir statumuz oldugunu ve diger uluslarin tabii olmadigi bir duzen icinde kendi dogal habitatimizi bulacagimizi soyluyor . Bu duzenin de formulasyonunu bize insanlik tarihinin tek toplu-revelation'u sirasinda Yaratan kendisi iletiyor . Bu toplu-revelation'u inkar etmek bir sekilde simdi karsilastigimiz Soykirim inkari ile benzesiyor . Bunu daha sonraki bir yazimda aciklamaya calisacagim .

Iste bu inkar edilemez revelation'u kaale almayip , tum uluslar gibi olma ozlemine burundugumuz zaman otomatik olarak Israilogullari'ni yonlendirme amacli sistem calismaya basliyor .

Hahamlarimiz Talmud'da bize "Esav sone le'Yaakov , zu Alaha" -- (Esav Yaakov'dan nefret eder bu bir kanundur) diyerek bizlerin kendi gerekli duzenimizden uzaklastigimiz zaman hangi "doga kanununun" isleme girdigini belirtiyorlar .

Hic birimiz dogmadan evvel Yahudi olmayi secmedik . Hatta bu dunyaya gelmeyi dahi secmedik . (Kabala gelmemek icin neshamalarimizin cok caba sarf ettiklerini de soyluyor)
Ama elimizde olmayan teknik nedenlerden dolayi buradayiz ve yine ayni teknik nedenlerden dolayi da Yahudi olarak buradayiz . Yahudiligin sadece bir din veya sadece bir irk olmadiginin da bilincinde olarak bu kimligimizden de kurtulmamiza olanak olmadigini cok iyi biliyoruz .

O zaman " we have to deal with it !".

Yani "icabina bakmamiz , gerekeni yapmamiz" gerekiyor . Kacamiyoruz bundan .

Kactigimiz zaman yukarda Hahamlarimizin bize iletmis olduklari doga kanununun etkisini hissediyoruz . Istesek te , istemesek te .

Kimligimizi inkar etsek te , etmesek te .

Yani biz icabina bakmazsak dogal olarak icabina bakiliyor .

Ama Tora biz Yahudiler icin bir deyim kullaniyor : " am kshey oref" -- sert enseli bir millet . Turkcesi "kalin kafali bir millet" . (shemot 32:9)

Biz halen gecmiste de , gunumuzde de bu doga kanununu konvensiyonal yollar ile degistirecegiz diye inat ediyoruz .

Diger milletler gibi olmak , onlarin habitatina girip onlar gibi yasamanin bu doga kanununu degistirecegi umudu ile Helenizm'i secenler sadece tarihte degil gunumuzde de mevcut . Ama bu doga kanununu degistirmek isterken asil kanunu ihlal ediyoruz , diger milletlerin hanesine tecavuz ediyoruz . Onlarin domainleri , alanlari onlarin var olma nedenlerini gerektigi gibi yerine getirebilmeleri icin var . Yahudi'ye orada yer yok . Yahudi o alana girdiginde "Esav sone le'Yaakov" shalteri otomatikman devreye giriyor . Sen benim haneme tecavuz edersen ben de .... . Boslugu siz doldurun .

Diger uluslar bizden Yahudi olmamizi bekliyorlar . Nasil ki biz bir inekten , sadece inegin fonksiyonlarini bekliyorsak ve inegin at gibi davranmasini beklemiyorsak , diger milletler de ayni seyi bizden bekliyorlar . Inek at gibi davranirsa sonu mezbaha olacaktir .

Bunu da Tora bize cok guzel iletmis . Yitzhak oglu Yaakov'a Beraha vermeden " akol kol Yaakov ,ve hayadayim yedey Esav " -- "ses Yaakov'un sesi, ama eller Esav'in elleri" diyor .(Bereshit 27:22)

Bizim gucumuz insanoglunu ruhani dunya ile baglayan en minimal fizikselligimiz olan sesimiz, agzimizdan cikan ve dusunce mertebesindeki enerjiyi yapilanma seviyesi ile birlestiren sesimizdir . Tefilalarimiz , ogrendigimiz Tora ve insanliga adaletli toplumlar yaratmamizi sagliyacak olan dusuncelerimizi seslendirmemizdir gucumuz .

Esav'in ise domain'i, alani fiziksellige sekil veren , isleyen ellerini kullanmasidir . Gucu ellerindedir .

Eger Yaakov ustune duseni yaparsa o zaman Esav'da kendi ustune duseni yapacaktir . Yaakov tefilasi , Tora'si ve adalet iceren fikirleri ile Esav da bu fikirleri yaratacak olan fiziksel gucu ile insanligi ilerletecektir .

Ama Yaakov kendi isini yapmazsa = Esav'in elleri Yaakov'un boynunda olacaktir .


devam edecegim bli neder
Related Posts with Thumbnails