shomer shabat

Salı, Haziran 22, 2010

KADINLARIN GEMARA (TALMUD) OGRENIMI UZERINE

bs"d

Benim bildigim kadari ile , bu iki fundemantal karsi fikre ayrilmis. Tabii Yahudilik'te ne ayrilmamiski?


Gemara Sota 20'de Rabbi Eliezer kizina Tora ogretenin bos is ile istigal ettigini soyledigini yaziyor.
Fakat Shulhan Aruh Yorea Dea 246:6 bu cumleyi belirtmesine ragmen kizlarin musar (ahlaki kurallar) , kadinlari ilgilendiren mitzvalar ile ilgili ogrenim gormelerinin gerektigini yaziyor.

Aslida tum fark surda . Kadinlarin erkekler gibi oturup Tora ogrenme mecburiyetleri yok.Erkeklere bu bir mecburiyet. "kviyat itim le Tora" (Tora ogrenimi icin belli bir gunluk zaman ayirmak.)

Kadinlarda ise bu zorlama yok. Onlarda bunun gonullu olmasi halinde onlerinde engel olmadigini (diger zorunluluklarindan eksiltmediklei surece) dusunen br cizgi ve bunun karsisinda olan ve yasaklayan bir cizgi de var.

Rabbenu Hayyim Yossef David Azulay (HIDA) (korkmayin Sefaradi) kadinlara zorla Tora ogretilmesinin yanlis oldugunu ama istekli olan motive kadinlara bu yolun acik olmas gerektigini soyluyor . Bildigimiz gibi Rashi'nin 3 kizi da bu konuda hepimizi arka ceplerinden cikartirlarmis.

Bugun ise Rabbi Solevechik (z"l) bunun taraftari olan grubu temsil ediyor . Istekli olan kadinlarin ogretilmesi taraftar. Israil'de bu konuda bugun egitim veren Midrashalar var.

Benim kizlarimin Yeshivasinda ise Gemara kizlara ogretilmiyor. Bunun yerine NA"H (neviim ve ketuvim) kuvvetli sekilde veriliyor. Isteyen ek olarak ozel kredi kazanmak icin , yeterli kiz varsa bas vuran , acilan ozel bir derse katilabiliyor.

Kisacasi :

Ogrenme zorunlulugu yok , gonullu olup istekli olanlarin ise "yesh al mi lismoah" dedigimiz sekilde ogrenmeleri bence yararli bile olacaktir.
Related Posts with Thumbnails