shomer shabat

Perşembe, Haziran 17, 2010

ASHKENAZ SEFARAD DAVASI MI BU ? YOKSA...

bs"d



Israil'de toplum yapisindaki cesitliligin yarattigi catlamalar birini canli yayinda yasamaktayiz .

Once olayin bir ozeti :
Shomron bolgesinin en dindar kasabalarindan biri olan Emanuel'deki bir kiz okulunda vuku bulan bir olay . Okul Slonim Hasidleri'nin yonetiminde ve bu grubun kizlarina egitim vermekte . Zamanla sehrin yapisi biraz daha modern ama ortodox (nefret ettigim terimlerden biri ama mesaji iletmek icin kullanmak zorundayim) hale gelince okulunda yapisi bu yonde degismis .

Bazi Slonim Hasidleri bu durumdan hosnut olmadiklari icin okulda kendi dunya goruslerinden olan ogrencilere ait siniflar yaratmaya baslamislar . Zaten kullanilmamakta olan okulun en ustundeki iki odayi bunun icin tayin etmisler .

Bu durumda okul daha koyu bir dindar havaya burunmus . Bu yuzden dindar olup ancak bu sekilde bir srict duzeni yasamayan sehrin bazi Sefaradi aileleri okuldan uzaklasmislar .

Bu ailelerden bir tanesi bu durumu bir Ashkenaz - Sefarad ayrimi olarak sikayet etmesi uzerine durum mahkemelere ve sonucta yuksek mahkemeye kadar ulasti .

Okulun ve ogrenci velilerinin iddiasi ise bunun Ashkenaz - Sefarad ayrimi degil observance , dindarlik derecesi , bakimindan oldugu yonunde . Daha da dogrusu soz konusu red edilmelerin Hasidik egitim ile genel Yahudi dindar egitimi arasindaki farktan dolayi oldugu .

Mahkeme okula red edilen tum ogrencilerin alinmasini sart koyunca 44 tane aile cocuklarini okula yollamayacaklarini bildirdiler . Yuksek mahkeme de bu durumda bu 44 aile velilerinin tutuklanip geri kalan okul senesi suresince (2 hafta) hapis edileceklerini bildirdi . Veliler de hep beraber hapse gitmeye hazir olduklarini acikladilar .

Isin can alici noktasi :

Bu 44 aile icinde an azindan 10 tanesi Sefardi !

Burada is biraz bulutlu .

Israil'in egitim sistemine gore devletten maddi yardim alan okullar ve tamami ile kendi yaginda kavrulmayi tercigh eden okullar mevcut. Bu okul devletten "hinuh atzmai" yolu ile maddi destek gormekte ve tamami ile bagimsiz bir statuye gecmek icin basvurusunu yapmis.
 
Israil'in bu basi bos egitim sistemi ve temel zorunlu bir mufredatin olmayisi buyuk bir sorun olmasinin yaninda Yuksek mahkemenin kararina (Ashkenaz -- Sefarad baglaminda) katilmamak elde degil.
 
Diger bir nokta da okullarin kapatilmasina iki hafta kala ve okulun tamami ile bagimsiz statuye gecmesine kisa bir sure kala bu girisim ve zorlama arkasinda politik planlarin olduguna isaret.
 
Bugun Yerushalayim ve Bney Brak'ta buyuk gosteriler duzenlenmekte .
 
Gosterilerden pankartlardan birinde :
" Flotilla teroristleri serbest -- Ogrenci anneleri hapse"
 
BENIM ICIN ISE BU HAREDI -SECULER  ELITIST SECULER ISBIRLIGININ VE  IKI YUZLULUGUNUN BIR PARCASI .
10 BIN YAHUDI EVINDEN SURULURKEN NEREDEYDI BU YUZBINLER ?
 
Irkcilik ve Ashkenaz Sefardi ayrimi henuz mevcut ancak buyuk bir hizla yok olmakta. Ozellikle Devletin ilk yillarinda yasanan olaylar ve ayirimcilik , liderlerin kendi irkci yaklasimlarinin yok olmasi Israil Devleti'nin en buyuk basarilari arasinda .
 
Irkciligin Israil'in kurulus yillarindaki sesini kucuk bir hatirlatma ile dinleyelim :
[Jews from Arab countries are] “human dust with no Jewish or human culture.” --David Ben Gurion, Israel’s first prime minister. (Kaynak :Discord in Zion: conflict between Ashkenazi & Sephardi Jews in Israel by G. N. Giladi-- he said it at an army meeting in 1950.)



Yamuk secim sistemi ve yamuk egitim sisteminin getirdigi sonuclari yasamaya devam edecegiz....
Related Posts with Thumbnails