shomer shabat

Salı, Haziran 22, 2010

KADININ YAHUDILIKTE YERI-- SESLI DUSUNME

bs"d


Bir dostumla  aramizda gecen yazismadan esinlenerek :

Yahudiligi reform , orthodox vs gibi etiketlere bolmek te spirutuel holocost yaraticilari Geiger ve tayfasinin lugatimiza hediyeleri ve ben kullanmayi sevmiyorum .

Reform adi altinda andigimiz bu hareketin amaci kadin haklari degil sadece Yahudi olmanin sirtlarina yukledigi sorumluluktan kacmak idi . "Evde Yahudi gibi , sokakta insan gibi yasamak" felsefesinin altinda yatan Yahudiliklerinden utanma ve yaninda getirdigi sorululuklardan kacma isteginin yattigi asikar .
Amac uzum yemek degil bagciyi dovmek oldugu icin sonuclari reform tapinaklarinda Marmara gemisi teroristleri arkasindan "Kadish" okumaya kadar vardi . New York'ta Islam'in Amerikan tarihine en buyuk (simdilik) katkisi olan 11 Eylul saldirilarinin hedeflerinden ikiz kulelerinin enkazinin karsisina cami insaasini desteklemeye kadar vardi.
Onun icin reform veya konservativ dinlerinin Yahudilik icinde bir option oldugu fikrine katilmiyorum . Yahudilik'te tek option var .O da Tora . Tora'yi izlemek veya izlememek . Kisinin kendi karari . Bu kararlardan hangisini secerse secsin o kisi daha cok veya daha az Yahudi olmuyor . Bunun olcumune verilebilecek birim ap ayri bir konu .



Gelelim Yahudilik'te kadinin ritueller icindeki yeri ve/veya liderlik pozisyonu konusuna .
Bu konu sevmedigim tabir-etiket ile "orthodox" diye adlandirilan cevre icinde halen tartisilmakta ve iki ayri uctan yaklasimlar mevcut . Ben kendi kisisel yasamimda her ne kadar sosyal olarak "cok liberal" yasasam da , toplum yapilanmasi konusunda gelenekci olmanin gerekliligine inaniyorum .

Kadinlarin Rav olma yetenekleri yok mudur ? Olmadigini dusunenin gercekten vidalarini kontrol etmesi gerekir . Olabilicek kapasitelerinin en az erkekler kadar olduguna inaniyorum .
Ustune ustluk bir nevi ogretmenlik / liderlik rollerini bu sifati tasimadan yerine getiren bir cok kadin mevcut.
Bunlardan biri benim tanidigim ve cok degerli buldugum Rebetzin Esther Jungreis'tir. Organizasyon'u Hineni'nin websitesi.
Kaldiki Yahudi tarihi bunlarla doludur.

Konunun tarihsel veya kisisel kanadina degil Yahudiligin yaklasimina deginmek icin gecen hafta okudugumuz "hukat" perashasi hakkinda cok sevdigim Ingiltere hahambasisi Sir Rabbi Jonathan Sacks'in bir yaklasimina kulak vermek yardimci olacaktir.

"There are things we can do and want to do but should not do "
 
Bu yaklasimin nedenleri ise uzerinde kafa yorulabilecek  konulardir :
KADINLARIN GEMARA (TALMUD) OGRENIMI UZERINE

KADININ YAHUDILIKTE YERI ILE ILGILI ESKI YAZILARIMDAN

SHE LO ASANI ISHA -- KADIN OLMADIGIMIZA SUKUR MU EDIYORUZ ? 
Related Posts with Thumbnails