shomer shabat

Çarşamba, Haziran 16, 2010

ISRAIL TARIHININ EN BUYUK INSAN HAKLARI IHLALI


bs"d

2009 yilinda Israil hukumeti Gazze Yahudi cemaatlerinin bosaltilmasi ve bu cemaat uyelerinin genel Israil toplumuna tekrar absorbe edilmesi surecini denetlemesi icin bir panel kurdu.
Bu panel dun 15 Haziran 2010 tarihinde 500 sayfaya yakin bir rapor sundu.
Bu konu hakkinda Yediyot gazetesindeki haber icin : TIKLAYIN

Haberden kisa bir ozet :

"Israil Devleti tahliye edilmislerin muamelesinde basarisiz olmustur. Tahliyenin uzerinden 5 yil gecmesine ragmen ortaya cikan durum cok korkunc . Tahliye edilmislerin bir cogu halen gecici karavanlarda yasamakta ; kalici yerlesime elverisli binalarin insaasina henuz baslanmamis ; kamusal yapilarin buyuk bir bolumunun insaatina gecilmemis ; tahliye edilmis toplum icindeki issizlik orani genel toplumun iki kati oraninda ; bir cok tahliye edilmis vatandasin ekonomik durumu o kadar kotu ki devlet yardimina muhtac olduklari gibi halen bazilarinin devlet ile olan tahliye tazminati davalari devam etmekte"

Rapor devlet uzerinde buyuk sorumluluk gorurken tahliye edilmislerin de bazi sorumluluklardan kactiklarini ve bazi durumlarda devlet ile bu konuda isbirliginden kacindiklarini da bildiriyor.
Raporun pozitiv olarak gordugu noktalar ise gectigimiz Eylul ayinda yayinlanan gecici ara rapordan beri cabalarin arttigi yonunde.

Ayni haberin Ibranice yayininda ise panel uyelerinden Profesor Yedidya Stern su cumleleri kullaniyor :
" "אירוע ההתנתקות גרם לפגיעה הגדולה ביותר בזכויות אדם בתולדות מדינת ישראל", קבע חבר הוועדה, פרופ' ידידיה שטרן." ( [Gazze cemaatlerinin] tahliye islemi Israil Devleti tarihinin en buyuk insan haklari ihlaline sebep oldu)

Bu raporun tumunu Ibranice okumak isteyenler icin : TAHLIYE SURECI RAPORU

Deginmeden edemiyecegim :

Israil'in elit solunun sozculerinden Yair Lapid Gazze tahliyesi uzerinden bir sene gectikten sonra su fikirlerini belirtmisti : SUCLU OLAN YERLESIMCILER

Yazidan bir bolum :
It did not happen despite of the settlers, but because of them.

It had nothing to do with the Palestinians, demography, the desire to make peace, the relative feebleness of the IDF, or any other explanation that was given. There was a totally different motivation behind the disengagement.

The Israelis merely felt that the settlers should be taught a lesson in humility and perhaps in democracy too. The Gaza Strip was not chosen by accident either.

It is a region devoid of any major religious importance, its Jewish inhabitants were more national-religious that ultra-Orthodox fanatics, and Israel can rid itself of it without causing a rift between the state and 250,000 of its residents.

[tahliye] yerlesimcilere ragmen degil, onlar yuzunden oldu.
Filistinliler [sic] , demografi , baris yapma istegi , Tzaha"l'in relativ yorgunlugu veya verilen herhangi bir nedenden dolayi [tahliye] vuku bulmadi. Tahliyenin arkasinda tamami ile baska bir sebep vardi.

Israil'liler yarlesimcilere alcak gonulluluk ve belki de demokrasi uzerine bir ders verilmesi gerektigini dusunduler. Gazze bolgesi de kazara secilmedi.
[Gazze] dini bir onemi olmayan , Yahudi sakinleri ultra-ortodox[haredi] ve genel Israil devletinin 250 bin diger vatandasi ile bir sorun yasamadan omuzlarindan silkeleyebilecekleri kadar dindar siyonistlerdiler.


Bu yaziyi yazdiktan ve fashist Israil solunun Tora'ya ve Israil Devleti'ne bagli gunumuzun "halutzimleri"ni (onculerini)her derdin kaynagi olarak goren bakislarinin golgesinde 4 yil gecti.
4 yil icinde :
Halen bu tahliye edilmisler karavanlarda yasarken , Gazze'den binlerce roket yollanmisken , dunya capinda buyuk bir antisemitizm dalgasini baslatan "dokme kursun" operasyonundan sonra , Gilad Shalit Gazze'de insan haklarindan yoksun bas sahis iken , son flotilla fiyaskosundan sonra ve sozu gecen panelin "Israil Devleti tarihinin en buyuk insan haklari ihlali" raporundan sonra Yair Lapid'in ve temsil ettigi zumrenin en azindan bir ozur dilemesini beklemek dahi cok geliyor.
Related Posts with Thumbnails