shomer shabat

Pazartesi, Ağustos 22, 2011

SOSYAL ADALET PEYNIRE MI ENDEXLI?

bs"d
Israil'in politikacilari da artik Ortadogu'nun kabadayi lisanini kullanip daha da ileri gidemeyecek kadar pisirik olduklarini ortaya koymak icin yarisir duruma geldiler.
Gecen haftaki teror saldirisindan sonra Israil'in baslattigi "imha" saldirilari akabinde Netanyahu "daha bu isin baslangici" diyordu.

Dun Ehud Barak isi iyice ileri goturup Saddamvari, Kaddafice bir tehditte bulundu.
"Kafalarini ucuracagiz!"
"Caaaart!"

Israil'in ekonomik olarak degil savunma doktrinini eski sosyalist hukumetlerin anlayisina geri gitmesi lazim.
"Az laf, cok is".
Bir Yahudi caninin yuz Arab'a bedel oldugu gunlere.
Hadi simdi dunya degisti bizim duldul politikacilarimiz da degistiler, acikca Yahudi'ye dokunmanin bedelinin pahali oldugunu acikca soyleyemiyorlar (politik olarak ayip ya) bari sussunlar.

Komedi bir haldeler.
Tehdit ve tehdit.

Bir sey yapacaklarindan degil, yeterki elalem alisveriste gorsun. Zavallilari oynayan Israil Sol'unun shahin kanadini gosterme ayaklarina yatan Ehud Barak "beyan verme lugatinda" Ahmedinejad'la yarisirsa oy toplayacagi inancinda. Ama Barak'in gucu ancak evine oda eklemek icin insaat yapan Yahudi'ye yetiyor. (Aynen Amerika'daki Huseyi Barak gibi bizim Ahmed Barak'in da derdi bu)

Israil'de hukumet peynir fiyatlarinin pahaliligi degil insan hayatinin ucuzlugu yuzunden dusurulmeli. Guney sinirimiz yol gecen hani gibi. Binlerce multeci ve aralarina sizan El-Kaida militanlari icin gecis yolu acik. Olabileceklerin bir ornegini yasadik.

Diger tarafta olaylarin arkasindan Israil hemen bu teroristleri yollayan orgutun ust kademesini imha etti. Mademki bunlarin kim olduklarini ve mekanlarini biliyordunuz neden 8 masum insanin hayatini kaybetmesini, yillar boyu tasinacak yaralari ve mahf olan ailelerin olusmasini beklediniz. Sadece bu bile bu hukumetin dusurulmesi icin bir nedendir. Dusmanin yerini ve hareketlerini biliyorsaniz imha etmemek, olasi felaketleri, katliamlari onlememek basli basina bir suc teskil ediyor.

Bunlar yuzunden yollara dusmeli, sivil ayaklanma bunlar icin olusmali, Kfar Shmaryau'da yaylanip milleti Rotschild'e kampa yollamak degil tek sosyal adalet. Asil sosyal adalet kisinin var olma, yasama hakkini herkese esit olarak saglayabilmektir.

Yitzhak Rabin'in degeri, hayati, kani Persembe gunu hukumetin umursamazligi yuzunden katl edilen kurbanlarin hic birinden daha degerli degildir. Olmamalidir.
Aksini dusunen istedigi kadar kendini uber-humanist, baris bayragini soldan saga salliyan ince ruh sahibi oldugunu iddia etse dahi insan sevgisinden bir nem dahi kapmamis kendi ideolojisi asigi birinden baska bir sey degildir.

Maytap beyinli politikacilarin pesinden suruklenen en guzel konusana oy veren sempanzelerden baska bir sey degiliz aslinda. Sosyal adalet secim ve yonetim sekli degismedikce kendi kendimizi kandirdigimiz bir masaldan baska bir sey olmayacak.

Tekrar ediyorum sosyal adaletin ilk maddesi insan hayatinin tum vatandaslara esit olarak garantisidir. Bu da ister en sagci, en solcu, en dindar veya en ateist (ateizmin de reformisti, orthodox'u var) hukumet olsun, en bas sorumluluklaridir.

Kanin fiyatini yukseltelim, peyniri dusurmek icin sonra ugrasiriz.
Related Posts with Thumbnails