shomer shabat

Perşembe, Ağustos 18, 2011

OBAMA'YA DESTEK AHMAKLIK MI, SUC MU?

bs"d


Obama'nin Israil'e uyguladigi baskiya ragmen halen Obama'yi mesih olarak goren Liberal Amerikan Yahudileri'nin icinde olduklari simptom tarihimizin taa en basinda en buyuk liderimizin de dustugu hatalar arasinda sayiliyor. Has ve Shalom , bu benim yorumum degil ama Yahudi literaturune boyle yansimis.
Kimden soz ediyorum?
Moshe Rabenu'dan.
Atalarimiz bosuna dememisler "afoh ba afoh ba ki kula ba" (evir cevir cunku hersey icinde).
Iyi niyet ilk defasinda kullanildiginda ustun bir erdemdir.
Bu kisinin neshamasinin temizligine ve safligina isarettir.
Ama bu iyi niyetin verdigi sonuclari gorerek halen ayni sekilde devam etmek Einstein'in da sozunu ettigi "delilik" durumuna geliyor.

Tarihe bir daha bakarsak Moshe Rabenu HaShem'in onu uyarmasina ragmen Misir'dan cikarken Israilogullari'nin arasina karismis "reform" convertlerini de almakta israr ediyor. Bunlardan biri de Miha. Tanah'ta daha sonra Miha'nin hikayesini okuyanlar bilirler.
Bu "reform' convertleri, ki bunlari daha sonra Tora "erev rav" ve "asafsuf" olarak tanimliyor, Israilogullari'nin basina bela oluyorlar.

Unlu altin buzagi episodunun arkasindaki midrashlara bakarsaniz ve Tora'nin satir aralarini takip eden mefarshimleri izlerseniz Moshe'nin bu episod sonrasi verdigi 'mi le'HaShem elay" komutasi ile cikan mini "ic savas" 3000 reform convertinin imhasi ile sonuclaniyor.
Bu gereksiz kan dokumu maalesef Moshe Rabenu'nun HaShem'in uyarilarina kulak asmamasi ve temiz ve saf iyi niyeti ile davranmasi sonucu idi.

Hayattaki her adimimizi eger Tora'yi sindirerek yapabilseydik bircok sorunu ortadan kaldirmis olacaktik.

Bugun de genelde iyi niyetli, saf ve naif hisler ile davranan milyonlarca Yahudi kardesimiz bizi buyuk bir tehlikeye dogru surukluyorlar. ama daha evvel de yazdigim gibi bugunku teknoloji ve 3500 senelik tecrube birikimimiz ile halen boyle bir naiflik hos gorulebilecek bir durum degil.

Iyi niyet, baskalarini once "kaf zehut" -- pozitif -- olarak degerlendirmek, yuksek erdemler ve bunlar Yahudi neshamasinin genetik yapisina islenmis ozellikler. Onemli olan bize sunulan bu tum cig datayi alip nerede, ne zaman ve ne sekilde kullanacagimizi belirlemek.

Atalarimiz bize acimasiz olunmasi gereken yerde rahman olmanin kendisine ve cevresine yapilabilecek en buyuk acimasizlik oldugunu soyluyorlar. Shaul Hameleh'in Agag icin verdigi karar bizi bugune kadar etkilemeye devam ediyor.

Bugun ABD Baskanlik secimlerinde Obama'yi destekleyen Yahudi kesim de aynen belki de yillarca etkileri hissedilebilecek, Israil'deki kardeslerimizi var olma tehlikesi ile daha da yakinlastiracak bir karar veriyorlar.

Bunu bugun ahmaklik olarak adlandiranlar var. Ben ise bunu kendi uluslarina karsi suc islemekte olanlar olarak gormeyi ve onlari uyarmanin, ifsha etmenin elzem olduguna inananlarin arasindayim.
Related Posts with Thumbnails