shomer shabat

Salı, Ağustos 02, 2011

NARGILENIN DUMANI DAGILINCA...

bs"d
Israil'de halkin icinde oldugu sikinti tabii gercek ve kimse bunu tartismiyor. Benim tartismam bu duruma varilmasina neden olarak gosterilen sebepler (kisacasi "seir leazazel") ve bu hakli durumu kullanan politik gucler.

Butun bunlardan da Bibi mi sorumlu? Isci partisi hukumeti sirasinda yapilan kayirtmalar"kasher" (helal) tabii. Kadima sanki hic ipleri elinde tutmadi.

Bu memleketin ana ekonomik sorunlari bu hukumetle baslamadi. Savunma Bakani'ni, "saygi-perver" Cumhurbaskani'ni (ikisi de oturdugum yerin sosyalistleri) milyonluk evler alabiliyorsa, zaten Kapitalist sistemin savunucusu Bibi'nin sucu ne?
Ekonomik sorun her yerde. Israil yalniz degil. Ama Sderot Rotschild cadirlarinda nargile tutturup, sushi goturenlerin amaci Sderot'taki, Dimona'daki hatta Tel-Aviv'deki adamin durumunu duzeltmek degil. Amaci keyfine uygun hayati devletin ona vermesini saglamak. Yok oyle sey.

Alin iste size herseyi devletten bekleme mentalitesi ile yasayan Avrupa'nin hali. Gelecek nesilleri parazit.

Ama asil amac Netanyahu'nun belini kirip kendi kokusmus, intiharci ideolojilerini devlet politikasi haline getirmek. Ilk catlamalari dun gorduk.
Netanyahu 67 oncesi sinirlar icin tavizler verme durumunda.

Ille de aynen Oslo zamani Yitzhak Rabin'in dedigi gibi "Gazze'den fuzeler olmayacak" masalinin (videosunu bulursam yollarim) bu sefer de yanlis oldugunu ancak Tel-Aviv'e fuzeler yagmaya baslayinca mi idrak edecegiz.

Buyrun videoya: http://www.youtube.com/watch?v=9vTPl4AzkS8

Bu cadir protestolari ile bunun alakasi ne demeyin cunku dogrudan alakali. Butun bu kiskirtmalarin arkasinda yatan fikir bu. Bu hukumete akil ve mantigin kabullenemedigi sacma sapan "baris karsiligi toprak" fikri ile alternatif yaratamayacagini  anlayan cokmus ideoloji "hakli bir davayi" kendine maske yapma yolunu secti.
Ne diyeyim, akillica bir taktik. Bu akilli taktik Israil'i ucuruma atacak bir durum yaratacak, ama ideolojisi mantiginin onunde olan Israil Sol'unun umrunda mi?

Yehuda ve Shomron'da yatirimlar yapilmasini bu durumun etkenlerinden biri olarak gormek kusura bakmayin ama ayirimciligin daniskasidir. Yahudiler'i surup Gazze'den cikan Israil bu durumdan ekonomik olarak daha mi karli cikti? Gush Katif Pogromu oncesinde de entellerimizin "Gazze'de varligimiz yuzunden harcamak zorunda oldugumuz butce" argumanini da az kullanmadilar. Bir gidip kontrol edin hangi durum daha pahali. Yehuda ve Shomron Israil'in su anki sartlari degismedikce yatirim yapmasi elzem olan diger bolgelerinden farkli degil, hatta savunma bakisi acisindan da daha da onemli.

Israil'in onundeki en buyuk engel secim sisteminin arkaik ve haksiz olmasi. Bunu defalarca ifa ediyorum ama tum sorunlarin cozumu onundeki en buyuk engel halkin sesinin adaletli bir sekilde sandiga yansiyamamasi. Demokrasi sadece dusundugunu soyleme serbestligi degildir, bu dusunceyi temsil etme hakkina da sahip olabilmektir. Israil'de ilk sart var ama onemli olan ikinci sart yok.

Bosu bosuna duygusal ekonomik yorumlar yerine veya ekonomideki adaletsiz dagilimi belli guruplara mal etme yerine asil sorun olan secim ve yonetim reformuna kafa patlatmak yerinde.

Ama bu reform da arkaik entel takilan elitistlerin hic islerine gelmez. Yoksa yine cadirlarda oturup, bizi ziyarete gelen ve milyonlarca dolarlik evlerde yasayan politikacilara oy veren sempanzeler olmaya devam edecegiz.

Memleket bir komedi yasiyor aslinda. Drama havasi verip sonradan dizimizi dovecegimiz hareketlere alet olmamaliyiz.

Sol'un kendi ajandasini ileri surmesi hakki tabii var ama bu sekilde bir davayi maske edip Israil'e zarar vermesine firsat tanimamak ta hepsinden onemli.
Related Posts with Thumbnails