shomer shabat

Pazar, Mart 08, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 8 MART 2009

bs"d

Purim Hatırlatmaları

Yarın Taanit Ester - Ester orucu ve Erev Purim - Purim arifesi, senenin en önemli günlerinden biri. Bugünün bize açmış olduğu şansı değerlendirememek gerçekten yazık olur. Bugünde Purim olaylarında T-nrı'nın bizlere karşı oluşturduğu extra merhamet duygusu her sene ve her sene tekrardan ortaya çıkmaktadır. T-nrı'nın ağır günahlarından dolayı yok etmeyi planladığı halkını kurtarmış olduğu ilk Purim günleri gibi bu senede yanlış hareketlerimiz ne olursa olsun, T-nrı bizi ona geri dönmemizi ve bu sayede affedilmeyi hak etmemizi beklemekte.

Bunu şöyle açıklmaya çalışalım, ağır bir kazadan kurtulan çocuğa babası hastaneden çıkış günü, oğluna istediği tüm hediyeleri alır, onu dünyanın en mutlu çocucğu yapmaya çalışır. Hastaneden çıkışlarının bir sonraki senesinde baba bu sefer yine hastaneden çıkış günlerini kutlamak ister ama bu sefer kutlama biraz daha alt seviyededir. Seneler geçer, çocuğun hastaneden çıkış gününün 5. yılı olur ve baba sadece bir pasta ile günü kutlar. Çocuk sorar; baba ne deyişti de artık bu güne eskisi gibi önem vermiyoruz??? Değişen zamandır, değişen duyguların soğumasıdır.

T-nrı içinse böyle birşey geçerli değildir. T-nrı'nın bizleri Aman'ın elinden sonsuz büyük bir merhamet ve sevgi ile kurtadığı yıldan yaklaşık 2500 sene geçmiş olsa bile bugünde, T-nrı'nın sevgisi ve merhameti hala ilk günkü gibidir. T-nrı bize yılın değer günlerinden çok daha yakındır ve tek yapmamız gereken, teşuva + tefila + tsedakadır. Gün içinde oruç tutarak, hatalarımızdan pişman olarak, ve kendimizi düzeltmek için güçlü tefilalar yaparak, T-nrısal ödüllerin hepsine tekrardan hak kazanabileceğimizi unutmamak lazımdır.

Ayrıca Taanit Ester günü, her yahdui bireyin, sinagog harcamaları için kullanılmakta olan fona "eski yarım şekel" (günümüz parası ile yaklaşık 4lira) vermesi gerekmektedir.

Herkese Mutlu Purim'ler....

Aaron Eshkenazi
Related Posts with Thumbnails