shomer shabat

Pazar, Mart 29, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 29 MART 2009

bs"d

Tevilat Kelim

Belkide bazılarımız için Pesah için uygun kapkacak, çatal, bıçak, tencereyi uygun hale getirmenin yolu Pesah için bunların yenisini almak olabilir. Bu durumda yeni eşyaların"yahudileştirme" işleminden geçmesi gerekmektedir. Tamamen manevi ve mantıksal açıklaması güç bu proses şöyle işler:

Yahudi olmayan birinin yaptığı cam, demir, bakır, gümüş, ve altın benzeri maddelerden yapılmış yeni yemek kapları, tabaklar, çatal bıçak, vs satın alındığında bunları kullanmadan önce "Tevila - Mikveye daldırma işlemi" yapmak gerekmektedir. Tahta kaplar için bu işleme gerek yoktur. Bu işlem sadece Pesah için değil tüm yeni kapkacakların kullanımı evvelinde yapılmalıdır.

Genelde bu özl tevila için, özel tevilat kelim havuzları bulunmkatadır. Şehrimiz İstanbul'da Caddebostan'da bu işlem için özel bir havuz bulunmaktadır. Bu havuzun özelliği suyunun yağmur suyunun direk olarak toplanması ve gerekli ölçülerdeki bu özel havuzda durması ile gerçekleşir.

Tevila işlemi bir kuyuda, akarsuda veya denizde de yapılabilinir.

Kapkacak ve tencereler suyun içine daldırılırken şu beraha söylenir:

"Baruh Ata Ad-onay Elo-enu Meleh Aolam Aşer Kideşanu Bemitsvotav Vetsivanu Al Tevilat Kelim".

Bizleri emirleriyle kutsayan ve bizlere kapları daldırma üzerine emir veren Evrenin Kral'ı sen mübareksin!

Mutfağımızın Kaşer LePesah hale gelmesi çok önemli ve detaylı bir iştir. Bu konuda yardim almak için danışabilir veya "Mutfağımı Kaşer Lepesah yapar mısınız?" servisini talep edebilirsiniz...

Kaynak: Agada Şel Pesah
Aaron ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails