shomer shabat

Cuma, Mart 27, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 27 MART 2009

bs"d

Kaşer Le Pesah Mutfak

Bir yahudi evinde ideal olarak dört takım (etli; sütlü; pesah için etki; Pesah için sütlü) kapkacak bulunmalıdır.

Ancak böyle bir durum her evde bulunmayabilir. Buna karşın bazı şartlar altında çözümler üretilebilinir ve Pesah'ta yıl içinde kullanılan kapkacaklar kullanılabilir hale gelebilir.

1. Cam hariç her türlü kapkacak, üzerine konan yemeklerin özelliklerini fiziksel olarak içinde barındırır. Bu sebeple etli, sütlü ya da Hamets çözelliklere sahip olurlar. Metal kaplarda bu özelliğin nötr hale getirilebilmesi fiziksel olarak mümkündür.

2. Yıl içinde sıcak yiyecekler için kullanılmış seramik, toprak, porselen, melamin kaplar Kaşer Le Pesah hale getirilemez.

3. Camdan yapılmış her türlü kap, bardak, tencere içlerine koyulan maddeleri fiziksel olarak özümsemezler ve bu sebeple iyice yıkandıktan sonra Pesah'ta sorunsuz olarak kullanılabilr.

4. Sene içinde kullanılan ve Pesah'ta kullanılmayacak olan mutfak takımları güzelce temizlendikten sonra pesahta hatayla kullanılmaması için Kaşer Le Pesah olana kapkacaklardan farklı bir dolaba saklanır.

5. Pesahta kullanılabilmek için sıfırlanmayı gerektirmesine karşın, anlatacağımız sıfırlama işlemlerinden geçmeyen kaplar, bardak, tabaklar, çatal bıçak, vs Pesah içinde soğuk yiyecekler için bile kulanılmaz.

6. Mutfağımızın Kaşer LePesah hale gelmesi çok önemli ve detaylı bir iştir. Bu konuda yardim almak için danışabilir veya "Kitchen Koshering for Pesah" servisi talep edebilirsiniz...

Kaynak: Agada Şel Pesah
Aaron ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails