shomer shabat

Salı, Mart 24, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 24 MART 2009

bs"d

Hamets Nedir?

Tora'nın Mısır çıkışından bahsettiği bölümde şu sözcükleri okuruz: "...Mısır'dan - köle evinden - çıktığınız bu günü hatırla ... Hamets yenmeyecektir ... Bu yedi gün boyunca matsa yenecektir. İyeliğinde hamets görülmemeli; (aynı şekilde) iyeliğinde - tüm sınırlarında - maya görülmemelidir..." (Şemot 13:3-7)

Bu pasuklardan, Pesah kutlamasının merkezinde "Matsa yenmesi" ve "kesinlikle Hamets yenmemesi ve bulundurulmaması" yer almaktadır. Hamets "kabarmış" demek değildir. Bir maddenin Hamets olması için şu özellik gerekir:

Beş tahıl maddesinden (buğday, arpa, yulaf, çavdar, darı) herhangi biri ya da bunların herhangi bir türevi (örneğin un), su ile temasa geçmesinden itibaren hareketsiz olarak 18 dakika durduğu ve fırına verilmediği takdirde o madde Hamets özelliğine sahip olur. Pesah bayramı başlamadan önce, içinde Hamets'in kırıntısını bile barındıran herhangi bir yiyecek maddesini evlerimizden, işyerlerimizden, arabalarımızdan uzaklaştırmamız ve iyeliğimizden çıkarmamız gerekir. Hamets olduğu kesin olan yiyecek maddeleri arasında, ekmek, biskuvi, makarna ayrıca bira ve viski gibi malt bazlı içecekler sayılabilinir.

Kaynak: Agada Şel Pesah
AARON ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails