shomer shabat

Cuma, Mart 20, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 20 MART 2009

bs"d

28 senede bir!!!

8 Nisan 2009, Pesah arifesinde yapacağımız; güneş ile ilgili özel teşekkür duası ile ilgili bazı notlar...

Güneşin kutsanması sadece 28 senede bir yapılır.Ve bu şimdiye kadarki 206’ıncı kutsama olacak! Bu yapacağımız kutsama ile 207’inci dönemin başlamış olacak.

Bu dua sabah saatlerinde yapılır. Tercihen, güneşin doğuş anından (Istanbul için 06:35); alahasal 3 bölüm saat sonrasına kadar (İstanbul için 09:50) arasında yapılması doğru bir harekettir. Eğer bu saatlerde yapılamadıysa öğlen vaktine kadar - güneşin doğuşundan alahasal 6 bölüm saat sonrasına kadar (İstanbul için 13:05) yapılması gerekmektedir.

Bu beraha sadece bir cümleden oluşmakta olup, bu duayı süsleyen bazı teilim parçaları söyleme geleneği vardır.

Berahayı söylemeden evvel ayaklarınızı birleştirin ve bir kere kısaca güneşe bakın ardından şu berahayı söyleyin.

Baruh Ata Ad-onay Eloenu Meleh Aolam Ose Maase Bereşit.
Kutsalsın Sen, T-nrı’mız, Evrenin Kral’ı, yaratılış eylemini gerçekleştiren.

Berahayı söylemeye başladığınız andan itibaren bir daha güneşe bakmayın.

• En son Birkat Ahama duası 1981 yılında söylendi.
• Bir sonraki Birkat Ahama töreni 2037 yılında Pesah’ın ertesi günü yapılacaktır.
• Bulutlu bir günde, bulutların arkasından güneşin şeklini görebildiğimiz sürece berahayı söyleyebiliriz.
• Gözleri görmeyen biri, başka birinin yanında durarak, onun berahasını dinler ve berahasına Amen cevabı verir.
• Kadınların bu berahayı söyleyip söylememe geleneği hakkında, Hergün 1 Alaha grubumuzun Rabisi, şehrimizde yaşayan Rabbi Menachem Mendel Chitrik'in bilgilendirmesi şu doğrultuda, "Birçok sefaradik Tora otoritesi kadınların bu teşekkür töreni sırasında beraha söylememesi gerektiğini belirtmiş olsa da, hatta Bağdat'ta yaşamış olan Sefarad aleminin en büyük Tora bilginlerinden biri olan Ben İş Hay'ın kadınların bu tören sırasında sadece erkeklerin berahasını duyup "Amen" diyerek sorumluluklarını yerine getirdiğinin altını çizip, ayrıca kendisinin (Ben İş Hay'ın) bu berahayı ne kadar yüksek sesle söylediğini ve bu sayede tüm kadınların "Amen" cevabını söyleyerek yükümlülüklerini yerine getirdiklerini belirtmiş olsada; İzmir - Türkiye'de 1788-1868 yılları arasında yaşamış olan büyük Tora alimi Rabi Hayim Palaçi kadınların beraha söylemesi gerektiği görüşünü savunmaktaydı. Ve hepimiz bu çok değerli, tüm yahudi dünyasının saygıyla anısını hatırladığı Tora bilgininin topraklarında yaşadığımıza göre, kadınların da Rabi Hayim Palaçi'nin görüşünü kendisine benimseyerek beraha söylemesi gerektiği görüşünü uygulamalıyız."

Aaron ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails