shomer shabat

Çarşamba, Mart 04, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 4 MART 2009

bs"d

Hatırlama Şabat'ı

Purim'den bir evvelki şabat, Şabat Zahor, hatırlama şabat'ı olarak tanımlanır.

Bu Şabat gününde sinagoglarda ek bir Sefer Tora çıkarılır ve Amalek halkının bizlere yaptıklarını hatırlamamız gerektiği mitsvasını bu konuyu anlatan peraşa bölümünün dinlenmesi ile pratikte gerçekleştirmiş oluruz.

Amalek halkı, Mısır çıkışı ve Kızıldenizin yarılması ardından yahudilere saldıran millettir. Yapmış oldukları hareket sonucunda tüm dünyada Yahudilerin ve T-nrı'nın ismini karalamışlar, lekelemişlerdir.

Her yahudinin senede en az 1 kere bu peraşayı dikkatle, hiçbir kelime kaçırmadan dinlemesi gerekmektedir. Bu sayede Amalek Halkı'nın yapmış olduğu büyük zarar hatırlanmış olur.

Tora bu konuda şöyle demektedir;

"Amalek'in, Mısır'dan çıkışınız sırasında yolda sana yaptığını hatırla! Halsiz ve bitkin olduğun bir sırada, yolda naiden karşına çıkmış, geride kalan halkı, arkandaki tüm zayıf düşmüş olanları kesmiş, T-nrı'dan korkmamıştı. Bu yüzden, T-nrı'n Aşem'in miras edinmek üzere sana ulusal mülk olarak vermekte olduğu ülkede, T-nrı'n Aşem seni çevrendeki tüm düşmanlarından kurtarıp rahata kavuşturduğunda, Amalek'in hatırasını göklerin altından tamamen silmelisin. UNUTMA!"

Kaynak: Kitsur Şulhan Aruh 140:2

AARON ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails