shomer shabat

Çarşamba, Şubat 11, 2015

YITRO PERASHASINDAN IKI KUCUK NOT

bs"d

Gectigimiz Shabat okudugumuz Yitro Perashasi ile ilgili iki kucuk paragraf okudum.
Buyuk ihtimal ile biliniyordur ama hosuma gitti ve paylasiyorum.
Aklimda kaldigi kadari ile kisaca:

Midrash Ha'Shem Tora'yi Moshe Rabenu'ya vermeden once meleklerin O'na karsi ciktigini ve "Senin bu yuce Toran yer yuzundeki bu fiziksel insanlara verilmemeli" dediklerini yaziyor.
Ha'Shem de Moshe Rabenu'ya "Cevap ver" diyor.
Moshe Rabenu da " siz 6 gun calisip 7inci gun dinlenebilir misiniz?, Anneniz, babaniz var mi ki onlara saygi gostereceksiniz?" diyerek Tora'nin yerinin insanlarin arasinda bizim dunyamizda oldugunu soyleyip bu muzakereyi kazaniyor.

Ha'Shem kendi de bu basit cevabi verip Melekleri susturabilirdi.
Neden Moshe Rabenu'ya verdirdi bu cevabi?

Seneler sonra Hahamlarimiz arasinda cikan tartismaya "Bat Kol" (Goklerden gelen ses) kendi fikrini soyledigi halde Hahamlarimiz "lo ba'Shamayim i" (Tora Goklerde degil) diye cevap verecek kuvveti iste Moshe Rabenu'nun bu tartismada galip gelmesinden aliyorlar. O zamandan beri de Halaha burada tespit ediliyor.

Diger bir nokta da, 10 Emir tabletlerinde ilk 5 Emir icinde Ha'Shem'in Ismi gecmekte. Ikinci 5 Emir'de is Ha"Shem'in ismi yok. Neden diye soruldugunda ikinci 5 Emirin kisinin karakterinin kotu yonlerini, yapabilecegi kotulukleri temsil etmesinden dolayi Ha'Shem kendi ismini bu Emirlerle bir araya dahi koymuyor.
Related Posts with Thumbnails