shomer shabat

Pazar, Şubat 01, 2015

YAHUDI OLMAYAN DOSTLARIMA, VE OLANLARA

bs"d

Antisemitizm, Yahudi bilgelerin binlerce sene evvel söyledikleri gibi aslında bir doğa kanunu. Aynen yer çekimi gibi.
Her toplumda ve her bireyde mevcut. Aynen her zaman mevcut olduğu halde hiç bir zaman kendini göstermeyen bazı genetik karakterler gibi. Hücrelere, DNA'e işlenmiş bir kod. Gnelde bireysel düzeyde veya toplumsal düzeyde uyuyan bir kod. Ama ateşlendiği anda kendini hemen gösteren ve bulaşıcı bir özellik taşıyan bir kod.
Tarihe bakınca toplumlar başlarında bu kodu devreye geçiren liderler olmadığı sürece genelde bu genetik bozukluğu kontrol altında tutabilmisler.
Genelde kişilerin ait olma içgüdüleri dolayısı ile "koyun sürüleri" halinde yoneltilmeye hazır ve istekli oldukları da inkar edilemeyecek bir gerçek. Bu isteği kullanmayı bilen liderler birleştirici bir amaç aradıklarında zaten bireylerin genetik koduna işlenmiş bu notayı harekete geçirmeleri yeterli oluyor.
Eski tarihleri bir kenara bırakacak olursak modern tarihin en gerçek örnekleri Alman toplumunu harekete geçiren bir lider ile bugün antisemitizmin en yüksek düzeyde olduğu gerçek olan Türk toplumunu ateşleyen diğer bir lider. Inandırıcı olmaları için de en gerekli etken kendi genetik kodları bu bağlamda en elverişli olan liderlerden söz ediyoruz.

Geçmişte Almanya'da yaşanan, bugün hızla Türkiye'de toplumun genelinin temeline yerleşmekte olan antisemitizm her toplumda aktiv duruma geçirilebilecek genetik bir kod olduğuna göre aynı şeyi çok uzak olmayan bir gelecekte ABD'de yaşayacağımıza inanıyorum. Maalesef bu kodun alevlenmesinin eğitim ve ekonomik durumla büyük bir ilgisi yok. Tabii ikisinin de alt düzeyde olmaları daha verimli bir ortam yaratmaya yardımcı oluyor ama mutlaka gerekli değil. Mesela bugün tüm liberal Üniversite ve kurumlara bakacak olursanız antisemitizmin birleştirici bir öge olduğunu görüyorsunuz.
ABD'nin başına geçebilecek bu türde bir lider milyonları peşinden sürükleyebilecek bir kuvvete sahip. Kendini progresiv sol olarak tanıtan kesim bu milyonların ön sıralarında yer alacaktır. Bu da Antisemitizm'in bir doğa kanunu olduğu, bireylerin DNA'ine işlenmiş bir kod olduğu tezini doğruluyor. Sözde her türlü ırkçılığa, ayırımcılığa karşı olan ve hatta bu yüzden radikal İslam'in yaptıklarına göz yuman, hafifletici sebep arayan "Progresiv liberalizm" iş Yahudi konusuna gelince elinde olmadan genetik kodunun esiri oluyor.
Son 50 senedir de dışa vurmakta zorlandıkları Yahudi nefretlerini arkasında saklayabilecekleri bir paravan da ellerinde. "Anti-Siyonizm". Antisemitizm içermeyen hiç bir anti-siyonizm olamaz. Holokost sonrası 20-25 sene antisemitizmini kontrol altında tutan Avrupa da aynı paravan ile genetik bu kodun etkisi altında kalmaya devam ediyor.
Büyük bir rahatlama aslında bu onlar için. 
Mesela daha bir kaç gün evvel Ankara'da yapılan Auschwitz'in kurtarılmasının 70inci senesini anma töreninde konucan Bakan'in sözü dönüp dolaştırıp yine Gazze'de yaşanan trajediye getirmesi ve Auschwitz'in anlamını alçaltması gibi. Verilecek daha yüzlerce tarjedi örneği varken Gazze'nin seçilmesi işte genetik koda işlenmiş bu antisemitizmin kendini gösterebilecek bir açıklık arayışı sonucudur. İlk fırsatta ortaya çıkacaktır. Bu durumda görüldüğü gibi.

Bunları okuyup üzülecek veya kızacak olan Yahudi olmayan arkadaşlarıma şunu da belirtmem lazım. Bu kod Yahudi'nin de genetigine işlenmiş bir koddur.Yani bende de, herkeste olduğu gibi bu kod mevcut. Ancak tabii bizim avantajımız bu kodu alevlendirmek için kullanılan tüm yalanların, yalan olduğunu bilmemizden dolayı bazı istisnalar dışında kod ölü bir şekilde taşınmakta.
Ama dediğim gibi istisnalar da var. Ve de maalesef az değil, hatta artmaktalar. Onlar da önce Yahudi yaşamının gereklerini kodlayan Tora'ya (Tevrat'a) olan düşmanlıkları ile bunu ortaya koydukları gibi, aynı zamanda da İsrael'in varlığına olan düşmanlıkları ile de bunu devreye sokmaktalar. Yahudi literatürüne bu kesim "Erev Rav" diye geçer.
Yani hepimiz aynı sandaldayiz sonuçta.
Açıklık getirmem gereken bir nokta da şu: Sonuçta kişinin iç güdülerini kontrol etmeyi başardığı gibi genetik yapısına işlenmiş bu kodu da kontrol etme hatta yenme olasılığı var.

Bu bakımdan sanırım kişisel ilişkiler bunun en güzel ilacı. Içinde sebepsiz yere Yahudi düşmanlığı uyandığını hisseden, veya liderlerinin fiseklemeleri ile birden bire her olan biten olayın arkasında İsrael'i görmeye başlamış ise yapması gereken ilk iş kendine en kısa zamanda Yahudi bir arkadaş edinmesidir. Bir kadeh rakı ile yapılacak bir kaç sohbet bu genetik bozukluğu tamamı ile yok etmese de tedavi yolunda en büyük adımlardan biri olacaktır.
Bunu da soylememin nedeni şahsen bu tip durumlarla çok karşılaşmış olmam.
Hatta Yahudiler arasında dahi. Mesela genelde ultra-orthodox olarak isimlendirilen Haredi toplum ile tanışıp içlerinde bulunanların zamanla bu toplum hakkında olan negatif düşüncelerinin ne kadar değişmiş olduğunu her zaman görüyoruz. Yahudilerin de diğer tüm toplumlar gibi yardimseverlerinin yanında, üç kagitcilarinin, hırsızlarının olduğunu ve buna da aynen diğer toplumlar gibi hakları olduğunu idrak edince bu genetik bozukluk tamir görmeye başlayacaktır.
Yahudi daha yüksek bir standart ile ölçülmekte. Aslında doğru olan da bu. Yalnızca insanoğulları değil tüm insanlığın Yaratıcısı da bu standartin Yahudiler nezdinde daha yüksek tutulacağını belirtmiş. Ama 2000 senedir homojen bir toplum olma hakkından yoksun olan Yahudilerin en azından kendi topraklarında belli bir süre huzur içinde yaşama haklarına varmaları ile bu standart ile yargılanmaları mümkün olacaktır. Dünya yine aynı düşmanlık ile bizleri bu haktan yoksun bırakmaya çalışarak yine bizi var olma savaşı içinde bulunmanın verdiği baskı altında tutarak bu standarta layık olmamızı engelliyor.

Dünya ve insanlık tespit edilmiş bir sona doğru gidiyor. Yön tek. Hedefe ne şekilde varacağımız bizim elimizde.
Politik Siyonizm'in yaratıcı ataları Yahudi'nin doğal çevresi olan Eretz İsrael'de kendi geleceğini tespit edecek bir toplum haline gelebilmesinin Antisemitizm'e en büyük cevap olacağına inanmışlardı. Belki bugün bu şekilde görülmese dahi haklıydılar ve haklılar.
Yahudi aile / ulusu kendi topraklarında huzur içinde yaşamağa kabil olduğu andan itibaren Tora'nin ona gösterdiği yol ile tarih akışı içindeki kendisine verilmiş görevini yerine getirebilme olasılığına ve bu görevin yükümlediği yüksek standarta varacaktır. Bu da genetik kodlara işlenen Yahudi düşmanlığının yok olmasına yardımcı olacaktır.
Bugün bile henüz o gereken ortama varılamadığı halde insanlığa teknolojik olarak yaptığı yardımlar ile Yahudiler yine orantisizligin başındalar.
Gelin bu aile ulusun huzur içinde kendi topraklarında yaşamalarına izin verin, işte o zaman görün ne imiş insanlığa ışık olmak ile yükümlenen bu milletin yapabilecekleri.

Related Posts with Thumbnails