shomer shabat

Perşembe, Nisan 17, 2014

PESAH'A UYGUN BIR ANEKDOT

bs"d

Weizmann ve Usishkin'in baskilari ile Hagana'nin temellerini atan Jabotinsky, Ingilizler'in goz yumduklari 1920 Arap ayaklanmalari sirasinda Yerushalayim'de eski sehire savunma kuvvetleri yollamaya calisirken tutuklanir.
Once 19 Hagana gonullusu tutuklanirlar ve Jabotinsky "ben onlarin komutaniyim, hic bir illegal hareket yapilmadi" diyerek kendi ayaklari ile tutuklanmaya gider.

Daha sonra sacma sapan bir mahkeme ile 15 sene hapis cezasi alacak olan Jabotinsky'nin bu durumu ile ilgili kisa ve ilginc bir bolum:


Cuma, Pesah'in kutsal gunlerinden olan son gunu idi (Yom Tov aharon) ancak Sinagoglar'da hic bir bayram havasi yoktu. Yahidleri bir surpriz beklemekteydi. Yerushalayim'in merkezi Sinagog'u Hurva Sinagogu'nda Filistin Hahambasisi Ha'Rav Avraham Yitzhak Ha'Kohen Kook bir konusma yapti. "Kadinlarimizin ve cocuklarimizin koruyuculari ogullarimiz tutuklu olduklari surece bizler de hepimiz tutukluyuz" diyordu Ha'Rav Kook. Ve eline bir kalem alarak Bayram gunu yasak olan bir sekilde tutuklular ile dayanismayi ilan eden ve onlarin tutuklu olmalarini protesto edip, serbest birakilmalarini talep eden bir dilekcenin altina kendi ismini yazacakti. Cemaatine de aynim seyi yapmalarini soyledi. Diger Ravlar ve 25,000 diger cemaat uyeleri de onlari takip ettiler. Ingilizler bu dilekceyi kaale almayacaklardi...

Related Posts with Thumbnails