shomer shabat

Perşembe, Nisan 10, 2014

1915 -17 ERETZ ISRAEL YAHUDILERI ERMENILERIN AKIBETINDEN NASIL KURTULDULAR

bs"d



Gecenlerde yine bir dostumuz (ayni dostumuz MG) 1915-17'de Eretz Israel Yahudileri'nin ayni donemde Ermeniler'in ugradiklari akibetten nasil kurtulduklarini isleyen bir makaleye dikkat cekti. (konu ile ilgili kisa bilgi)

Why Turks Were Capable of Exterminating Armenians, But Not Jews.



Shmuel Katz'in Jabotinsky'nin biografisini isledigi "Lone Wolf" kitabindan bu donem ile ilgili bolumden alinti:



Morgenthau [Ermeniler'e karsi surgun olaylari basladiktan] iki ay sonra Ermeniler'e karsi surdurulmekte olan kampanyanin hiz kazandigi ve bunun devaminin Siyonistler'e de karsi bir hareket olarak devam edecegi hakkinda Washington'u tekrar uyarmaktaydi. Ona tekrar Turkler'le Siyonistler ve Ermeniler'in korunmasi hakkinda iliski kurmasi soylendi. Turkler tekrar guvence verdiler ve Morgenthau Siyonistler'e karsin hareketlerin askiya alindigi konusunda rapor verdi.


Gecen kisin olaylarinin tekrari uzerine Jabotinsky Siyonist liderleri bu konuda ihmalkar ve gorevlerini yerine getirmemekle sucladi. Turkler'in uygulamakta olduklari tehcir ve baski yer almakta iken, hatta bir pogrom tehlikesi de gelismekte iken [Siyonist liderlerin] bir tanesi dahi Iskenderiye'ye gelip eylem liderliginde bulunmadi. Jabotinsky, "Onlari oraya bekliyorduk, ilk haber ellerine gecince acilen bize gelip, politik liderligi alacakalarini, haber kaynaklarini kontrol edeceklerini, Amerikalilara yollanan raporu duzenleyeceklerini, akil ve tecrubeleri ile yanlis bir adim atilmayacagini garanti edeceklerini umuyorduk" diye daha sonra yazacakti. Ama onlar [Siyonist liderler] konforlu evlerinde kalip,Iskenderiye Komitesini elestirmeyi sectiler.


Related Posts with Thumbnails