shomer shabat

Perşembe, Nisan 24, 2014

NE OLACAK SIMDI?

bs"d
Fatah ile Hamas'in milli birlik hukumeti yoluna gitmesi ile zaten hic bir zaman bir gelecek ve umut ihtiva etmeyen "2 Devlet Cozumu" temeli uzerine yurutulen gorusmeler Israel Hukumeti tarafindan askiya alindi.
Bu anlamsiz fantazi pesinde Ortadogu sorununu cozecegini sanan ABD'li kus beyinliler de neye ugradiklarini anlamaya calisiyorlardir.
Abbas'a sapkami en azinda ne oldugunu gosterme cesaretinden dolayi cikartiyorum.
Gerci Hamas ile fatah arasinda bir milim fark olmadigini, eger birisini tercih etseydim en azindan durust Hamas'i yegledigimi defalarca yazdim.

Simdi ne olacak?
Iki Devlet -- kabuuum (Bar-minan gerceklestigi gun zaten Tel-Aviv'i de bosaltmaya baslamak gerekecek).
Israel'in butun bu kargasa icinde yapabilecegi adimlardan biri de "tarismali topraklar" uzerinde Israel Devleti kanunlarinin hukmedecegini bildirmek olabilir. Tabii bu da Yehuda ve Shomron sakini Araplar'a en azindan zamaninda Yerushalayim'in dogu bolgesinde ikmet eden Araplara sunulan "vatandaslik" teklifini gundeme getirecektir. Bu firsati kabul edenler her Israel vatandasinin haklarindan yararlanip, yukumluluklerinden sorumlu olacaklar. Bu da en azindan politik olarak olusacak sorunlarin yaninda ekonomik olarak ta buyuk bir yuk yaratacaktir. Sosyal hizmetler bu durumda vatandaslik almayan toplum icin de gecerli bir durum haline gelecek.

Demografik olarak Yahudi nufusun buyume hizi artik Arap nufustan daha fazla.
Ayrica Yehuda ve Shomron Arap nufusun tespitinde FOY tarafindan buyuk usulsuzlukler yapildigi da ortaya cikti.
Ama tum bunlara ragmen bu sekilde buyuk bir demografik sarsinti "Tek Devlet" planini kusku ile karsilamaya yeter. 
Isin aslinda ilginc yani Liberal Sol, Liberal Yahudiler ve pro Arap tum kollar bir noktaya deginmekten kaciniyorlar. Cunku gercek onlari rahatsiz ediyor.
Olur da Israel Yehuda, Shomron'da Israel kanunlarini isleme sokar ve Arap ahaliye soz konusu sosyal haklari verirse 22 Arap Devleti icinde hic bir Arap vatandasin sahip olmadigi insani yasam sartlarina Yehuda ve Shomron Araplari sahip olacaklar. 
Bu yuzden "Iki Devlet" cozumunu Araplar acisindan destekleyenler aslinda onlara en buyuk kotulugu etmekteler.

Sonucta umarim bir gun dunya ve Israel liderleri Urdun'un bu cozumde "VAZ GECILEMEZ" taraf oldugunu idrak edecekler ve Israel'e yapilan baskinin bir bolumunu halkinin %70-80'i Eretz Israel Araplari ile ayni gecmisi tasiyanlardan olusan Urdun'e de uygulayacaklardir.

Ne Iki Devlet, ne de Tek Devlet gercekci degil (kusura bakma Caroline Glick).
Urdun , Israel ve yerel Araplari ortak olarak kapsayacak bir cozume kafa yormak bana en dogrusu gibi gorunmekte.


Related Posts with Thumbnails