shomer shabat

Çarşamba, Nisan 09, 2014

CEMAL PASA'NIN YAHUDI TEHCIRI VE KATIR ALAYLARI

bs"d


Gecenlerde bir dostumuz (MG) Ha'Aretz gazetesinde cikan Cemal Pasha'nin Tel-Aviv ve Yafo'daki Yahudileri Birinci Dunya Savasi basinda surmesi ile ilgili makaleye dikkatimizi cekti. 
Shmuel Katz'in Jabotinsky'nin biografisini isledigi "Lone Wolf" kitabindan bu donem ile ilgili bolumden alinti:


Bu noktada sartlarin esrarli bir kesismesi olustu. Turkler Yahudilerin Filistin'den surulmelerini bir kac ay, hatta bir kac hafta geciktirmis olsalardi Yahudi Lejyonu hic bir zaman hayata gelmeyecekti…
Jabotinsky " Orada Gabbari'de (Misir'da Eretz Israel'den surulen Yahudilerin toplandigi kamp) Yahudi Lejyonu dogdu. Bu dogumda iki kisinin ana rolu oldu: Rus elcisi Petrove ve Yosef Trumpeldor." diye yazacakti.



Filistin'de David Ben-Gurion ve Yitzhak Ben-Tzvi tutuklanip Dunya Siyonist Kongresi ile olan iliskileri ile ilgili olarak uzun bir sorguya tabii tutulmuslardi. Kendilerine sinir disi edilme emri verildi. Cemal Pasa'ya yolladiklari bir not ile Osmanli Imparatorlugu'na olan bagliliklarini belirttiler ancak bu da bir ise yaramadi. Sinir disi edildiler ve Amerika yolunda Mart ayi sonunda Iskenderiye'ye vardilar. Orada Trumpeldor ile karsilastilar. Ondan "Katir Alaylari"ni kurmak ile mesgul oldugunu duydular. Turklerin bu yuzden [Katir Alaylari] Filistin'deki Yahudi cemaatlerinden oc alacaklari, yok edecekleri  gerekcesi ile hararetli bir sekilde karsi ciktilar. Ben-Gurion anilarinda "Trumpeldor bizim tavsiyelerimizi dinlemedi" diye yazacakti.

Related Posts with Thumbnails