shomer shabat

Salı, Nisan 30, 2013

NEREDESINIZ AYDIN ELIT TAKIM?

bs"d

Bir Cami'nin duvarina kendini bilmez 2-3 tane sapik gereksiz ve sacma bir kac kelime yazdiklarinda ayaklanan uber-aydin herseyi herkesten iyi bilen elitlerimiz neredeler?

Hic birinin agzindan bir kelime cikmiyor.

Bu fotograf hepsinin ruyalarina girip beyinlerine islemeli. Beni mahf etti.

Bu sabah katl edilen 5 cocuk babasi Evyatar Borovski'nin oglu babasindan ayrilamiyor.

Ama tabii sizler icin istatistik hata bu:


Cuma, Nisan 26, 2013

ORTAYA KARISIK OBAMA

bs"d

"Degerli" Baskanimiz Obama'nin nutuklarini dinlerken onlem almak icin icat edilen bir alet:



Pazartesi gunu Boston Maratonu katliami kurbanlari icin saygi durusu yapildi. Beyaz Saray hemen bu foto-firsati kacirmadi. Ne kadar alcak gonullu bir Baskanimiz var:


Ve tabii Obama'nin calisirken etrafindakilere olan saygi gosterisi. Diyorum ya, ne kadar alcak gonullu bir Baskanimiz var:





Pazar, Nisan 21, 2013

KARA MIZAH -- ESSEK SAKASI --TATSIZ FOTOGRAF

bs"d

Ne derseniz deyin bir anlami olmasina gerek yok:


YAAKOV VE ESAV -- ANNE RAHMINDE IKIZLER

bs"d

Yaakov ve Esav uzerine Midrashlari duymusuzdur. Anne rahmindeki cekismeleri ve Rifka'nin bu durumdan duydugu rahatsizlik vs.

Bugun teknoloji ile bunu izlemek olasi:















Link:
ANNE RAHMINDE KAVGA

BOLSHEVIZM'IN TABUTUNA SON CIVILERDEN BIR TANE DAHA

bs"d

Israel'in son bolshevik kalelerinden EL/AL (digeri Hevrat Ha'Hashmal -elektrik kurumu) serbest ekonominin, rekabetin ve tabii dolayisi ile ilerlemenin gerekli sancilari karsisinda ayakta kalabilecek mi?
Bugun hukumetin onayladigi Avrupa havayollari ile"acik gokler" olarak adalndirilan anlasmaya EL AL calisanlari greve giderek tepki gosterdiler. Sali gununden itibaren de onlara destek olmak icin Havaalani calisanlari sendikasi (mafyasi olarak ta okunabilir) da greve gireceklerini acikladilar. Bugun ve yarin yabanci sirketlerin ucuslari devam ederken sali gunu onlar da duracaklar. 


"Acik gokler" anlasmasi sonucu bilet fiyatlarinin ucuzlayacagi, turizme pozitif etkisi olacagi ve sonucta eger rekabete ayak uydurabilirse EL AL ve calisanlari acisindan da yeni is alanlarinin acilabilecegi ihtimali var. Ama 65 senedir (dogrusu 2003'e kadar) tamami ile Devlet kontrolunde olan EL/AL'in tamami ile ozel sirket haline gelmesi prosesinin sonuclanmasina da yardimci olabilecek bu adim yerlesmis zihniyet tarafindan kolay kolay kabul gormuyor.

EL/AL'in Shabat -- Cumartesi ucmamasi konusu da tamami ile ozellestirildikten sonra kendi ic sorunu haline geleceginden cozumlenecegine de eminim. Israel'in ille de kendi milli bir hava sirketinin olmasina ihtiyaci var mi? ABD'nin milli hava sirketi var mi?
Yakinda Turk Hava Yollari da, ki bence dunyanin en kaliteli havayollarindan biri, tamami ile ozel sektore satilacak ve daha da rekabete uygun bir sirket haline gelecektir. Neden EL/AL da bu sekilde bir gelecege layik olmasin?

Perşembe, Nisan 18, 2013

DUDUKLU TENCERE ANISI

bs"d




Orta okuldayken fizik dersinde hoca herkese 20inci yüz yılın en büyük icadını sormuştu. Ben yine haylazlik olsun diye "duduklu tencere" diye elimi kaldırıp cevap vermiştim.
Adam benden gına gelmişti ki sınıftan atıp müdüre yollamıştı. Müdür de ceza olarak 20 sayfalık duduklu tencere üzerine br kompozisyon yazma cezası vermişti.
Keske o kompozisyonu bugun bulabilsem. 

Büyük ihtimal ile yakında ABD'de çıkacak "duduklu tencereleri kontrol" yasasına el kitabı olabilirdi.

Pazar, Nisan 14, 2013

GONULLU KAPOLARA KARSI GELLER

bs"d

Gecenlerde New York, Great Neck'te bir Kal'da Pamela Geller'in planlanmis bir konferansinin iptal edilmesi uzerine biraz ortalik karisti. Fanatik-Islam'a karsi bir cephe kuran Pamela Geller'i bolge Musluman orgutleri ile is birligine girerek iki Reform dini ruhani lideri (ruhsuz iki Yahudi) engellediler.

Bu konuda Pamella Geller cevap olarak asagidaki makaleyi yayainladi. Arada bu iptal edilen konferansa karsi iki Kal bu Pazar Pamela Geller'i misafir etti.

MAKALE


bs"d

Pek onemsiz gibi gorulen bu olay aslinda ABD Yahudiligi'nin (liberal veya degil) ne yonde olduguna bir isaret.
Korku, korku ve korku.

Turkiye'de kayadez varsa burada bu tip durumlarda ortaya cikan odleklik var.
Sonucta kok ayni geto koku.

Pamela Geller'in Rabbi diye adlandirdigi ruhban sinifi kiligindakilerden biri Davidson'un Habad'in kasaba merkezine koydurmak istedigi Hanukiya ile ne sekilde savastigini okumak icimi bulandirdi. Bu tip insanlara Rabbi demek degil sozde ayni kavimlerden geldigimiz hakkinda iddiada dahi bulunmak yalan soylemektir. 

Her zaman dedigim gibi Holokost zamaninda Kapoluk yapanlarin her biri bizler tarafindan yargilanamayacak yerdeydiler. Dokunani yakarim.
Ama bugunku Kapolar gonullu kapolar. Bu iki sozde Yahudi kilikli da onlardan. Gonullu kapolar.

Pamela Geller'in, yani bir Yahudi'nin karsisinda, hepimizin kanini icmeye yeminliler ile saf tutan bu alcaklar bize ruhani Holokost'u yasatanlarin basinda gelenlerdir. Bazi benden Halaha bilgisi cok daha yuksek olanlar bu tip sozde Yahudiler icin "rodef" payesini kulanmaktalar.

Cumartesi, Nisan 13, 2013

EFRAIM HA'LEVI'NIN KALEMINDEN SHIMON PERES - BOLUM # 1

bs"d

Rafael Sadi dostum gecenlerde Netanyahu'nun Israel adina Turkiye'den "operasyonel hatalardan dolayi" ozur dilemesi uzerine yazdigim "HATANIN BEDELI" baslikli yazim  buyuk emegi ile yuruttugu "HASTURK" (Hasbara - Turkiye) sitesinde yayinlaninca icinde Cumhurbaskani Shimon Peres'e "hain" denildiginden dolayi elestirilere maruz kaldi.

                     Shimon Peres'in Diaspora Yahudileri arasinda ozel bir "mesihi" yeri mevcuttur. Sonucta diasporada yasayan bir Yahudi Israel'in gun ve gun gidisati ve politik olaylari hakkinda ne kadar ilgilidir? En ilgilisi dahi ancak genelde , eger Ibranice de bilmiyorsa, ya kendi lisaninda, ya da bildigi diger yabanci lisanlarda kendisine yedirilen haberleri yutmak zorundadir.

                   Ancak Israel'de yasayanlar icin durum tamami ile bu sekilde degil. Tabii belli bir kesim Shimon Peres'in  "goruntusu" ve "etkileyiciligi" yuzunden aynen diasporadaki kardesleri gibi kor bir sekilde onu "peygamber" mertebesinde gorur ama hic te yok sayilmayacak kadar buyuk bir toplum da onun o goruntusu altinda yatan bencil kisiligini tanimaktan aciz degil.

                   Kendi hakki ile hic bir zaman halkin guvenini kazanip Basbakan secilmemis olan Shimon Peres rezil bir sex skandali ile Cumhurbaskanligi mekanini kirleten Moshe Katzav'dan sonra 120 uyeli mecliste ilk turda 58, ikinci turda 86 oy alarak Cumhurbaskani secildi. Makamina olan saygimizin kendisinin hangi maskeyi giydigi hakkindaki fikirlerimizi engellemesini bekleyenler icin bu yaziyi yazma geregi duydum.
                 

 Son gunlerde okumakta oldugum eski Mossad Baskani Efraim Ha'Levi'nin "golgedeki adam" adli kitabindan parcalar ile bu diziye baslamak istiyorum. 40 kusur sene Israel Devleti icin calismis ve Mossad Baskanligina kadar yukselmis olan Efraim Ha'Levi kitabinda Birinci ve Ikinci Korfez savaslari arasindaki 13 senelik zaman zarfinda Israel'in Arap komsulari ve Filistin Kurtulus Teror Orgutu ile olan iliskilerini islemekte. Bu zaman zarfi icinde 6 Basbakan ile calisma firsati bulan Efraim Ha'Levi her biri icin izlenimlerini yazmis. Kitabi okuduktan sonra Rabin'e olan saygim arttigi gibi onun bir numarali rakibi, hatta dusmani, ve bir fikre gore de sonunun mimari Shimon Peres'in ne mal oldugu hakkindaki goruslerim cok daha kuvvet ve destek kazandi.


                  Kitaptan parcalar getirecegim bu yaziya oncelikle Israel'in ikinci Basbakani Moshe Sharet'in Shimon Peres hakkinda soylemis oldugu su sozleri ile baslamak istiyorum: "אני שולל את שמעון פרס תכלית השלילה ורואה בעליית קרנו קלקלה מוסרית ממארת ביותר. אקרע קריעה על המדינה אם אראנו יושב על כיסאו של שר בישראל", " "Shimon Peres'i en negatif sekilde red ediyor ve yukselisini ahlaki bozulmanin en aci sekli olarak goruyorum. Eger onu Israel Devletinde bir Bakan iskemlesinde gorursem memleketim icin "kriya" yapacagim" (Kriya -- birinci dereceden akrabalar vefat edince giyimden bir parcanin yirtilmasi ile yapilan bir yas sembolu).





Resmin uzerine tikliyarak buyutebilirsiniz




Kitabin 6. sahifesinde Efraim Ha'Levi  olumcul bir hastalikla son gunlerini yasamakta olan dostu CIA'nin karsi casusluk bolumu basi James Angleton'u ziyarete gidiyor ve yandaki fotografta Ingilizcesini okuyabileceginiz sekilde Angleton Shimon Peres hakkindaki shu izlenimlerini dile getiriyor:

"Korkum shu ki, Shimon [Peres] kendinden fazlasi ile emin ve her zaman hizli bir sonuclamaya gidecektir. Bu bakimdan, disa yonelik olarak cok daha atilgan olmasina ragmen son derece dikkatli Moshe'den [Dayan] farkli. Shimon herkesi isletebilecegine inaniyor ve bu hepiniz icin COK BUYUK BIR TEHLIKE iceriyor."




Resmin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz

14uncu sahifeden alinti: Peres "gentleman's anlasmasi" oldugunu one surerek Urdun ile vardigi anlasma noktalarini Basbakan'i Shamir'e vermeyi red edip, Shamir'in yakinda bunlari Amerikan elcisinin elinden alacagini soyluyor. Kitap boyunca Efraim Ha'Levi Urdun kralinin Peres'in karakterini ne kadar iyi analiz edip kendisini ondan elinden geldigince uzak tutmaya calistigini tekrarliyor. 










Resmin uzerine tiklayarak buyutebiliorsiniz

Bu sefer 48inci sahifeden: Konu FKO ile baslatilan gizli gorusmelerde amacin "saglikli" bir sonuca varmaktan fazla (Peres sayesinde ve onunla saf tutan gorevlilerden dolayi) ne pahasina olursa olsun "bir sonuca" varmak olmaya donmesi islenmekte. Bu yuzden de ozellikle istihbarat sahnesinin profesyonelleri bir kenara itilmis pazarliklari yapanlarin hayatin gercekleri ile bogusmak yerine "baris hulyalari" ile isi yonlendirmeleri gerceklesmisti.  Bu tur profesyonellerin disarida birakilmasi sadece isin gizliligini korumak icin degil, bir anlasmaya varmanin yolu "savunma", "guvenlik", ve bu konularla ilgili faktorlerin engel yaratmasindan da temizlenmis oluyordu.





Resmin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz

50inci sahifede ise "Oslo anlasmalari"nin bir sure sonra ne kadar sorumsuzca hazirlanip ne gibi sonuclara yol actigini goren Rabin'in pismanligindan bahs ediyor. Rabin politik olarak kendini bu surecten uzaklastirmasi imkansizlasinca etrafindaki amatorlerin hazirlamis olduklari bu anlasmayi "Isvicre peyniri" olarak adlandiracakti. Icindeki delikler peynirden daha fazla olan Isvicre Peyniri misalinin Rabin tarafindan kullanilmasi ve daha sonra oldurulmeden bir kac hafta once Knesette yaptigi pismanlik konusmasinin Rabin'in katlinin hic te bize anlatildigi sekilde gerceklesmedigine inanlarin dayandiklari noktalardan.






Resmin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz

Ha'Levi kitabin 51inci sahifesinde Peres'in karakterinin ne oldugunu acikca yaziyor. Istihbarat alaninda karakter analizinin ne kadar onemli bir yer aldigini da goz onunde bulundurarak Ha'Levi'nin yazdiklarinin tum bir milletin guvenliginin bir kisi icin bazen ne kadar onemsiz olabilecegi hakkinda bize isik tutuyor: "Peres her zaman popular olmayi aramaktaydi ve "dikkatli olmayi ve dogru tavsiye aramayi" ruzgara attigini her zaman his etmekteydim. Gizli kanallarin kullanilmasi Peres icin profesyonellerden gelebilecek her turlu ikazi engelleyebilecegi gibi Rabin'in bile geciktirip icinden cikabilecegi bir durumu onleyen bir fait accompli yaratmasina yardimci oldu."





Resmin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz

Ayni sahifenin sonundan baslayip 52inci sahifede devam eden cumle soyle: "the covert channel now became a vehicle for the personal attainment of fame and glory" -- (Gizli kanal artik kisisel un ve san kazanmanin bir aleti haline gelmisti). 
Yine ayni sahifede bu gizli kanallarda gorev yapan hukukcular ve gelecegin hukukcularinin da bu "tarih yaratma virusu"ne yakalandiklarini ve bu virusun aninda sohret aramaya neden oldugunu yaziyor Ha'Levi.







Resmin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz

Yukarda fotografi bulunan 52inci sahifenin sonundan baslayan ve 53uncu sahifede devam eden paragrafa gore FKO ile olan gizli kanallar disindaki diger tum kanallar ve ozellikle Urdun ile olan gizli gorusmelerde durum boyle degildi. FKO kanalinda yardimlarindan kacinilan profesyonel merciler Urdun kanalinda gorev yapanlar kendi kimliklerini senelerce gizli tutmuslar ve Urdun'lu yetkililer nezdinde de guven uyandirmislardi. Buna karsi 1984 ve 1988 yillari arasinda hem Basbakan hem de Disisleri Bakanligi gorevini yapmis Shimon Peres'in donemi disinda. Shimon Peres kendi doneminde Urdun kanalinda da profesyonelleri uzaklastirmisti. Gizli gorusme kanallari yaratip daha sonra bu gorusmeleri kendi imajini yukseltmek icin ifsa etmesi bir sure sonra Urdun'lu yetkililer tarafindan kesf edilecekti. Acik olan sonucta bu pazarliklar amacsiz ve gereksiz bir hal almislardi.


DEVAM EDECEK...



Cuma, Nisan 12, 2013

LIBERAL MEDIA VE MENGELE

bs"d

ABD'yi su gunlerde cok mesgul eden "silahsizlanma" (daha dogrusu ilerde olusabilecek muhalefeti silahsizlandirma) konusunu isleyen liberal media ozellikle Connecticut'ta Aralik ayinda vuku bulan insanlik disi katliami kendine reklam etmekte.
Her zamanki gibi bu aydin, liberal, elit "secilmisler" insan hayatina ve ozellikle cocuklarin hayatina herkesten daha fazla onem verdiklerini, hayatin kutsalligini kendilerinin savundugunu her firsatta bize hatirlatirlar.
Tabii hangi insanin hayatinin hangisinden daha onemli olduguna da onlar zaten "aydin, liberal ve elit" dunya gorusleri sayesinde zaten bizim icin karar vermislerdir.



Mesela asagidaki olayda oldugu gibi.


bu torbalarin ne oldugunu sormayin
Bu haberi ve mahkemesini hic bir ana haber kaynaginda bulamazsiniz, cunku sonucta oldurulan bebekler liberal medianin zaten oldurulmelerini hakli buldugu diger tum bebeklerden bir kac hafta daha buyuk. Sadece bunlar gun isigina cikmislar ama tabii bu "firlamaliklarinin" hesabini odemek zorundaydilar.

Iste bu tip haberler ve mahkemeye kac muhabir gidecektir veya bas sahifelerde gorecekmisiniz diye dert etmeyin, bunlar ufak haberler ve bizim gibi "arkaik"ler icin gereksiz detaylar.

Cok daha onemli olan moda haberleri vs. neyimize yetmiyor?

Okuyun ama onemli degil aslinda:

http://www.theatlantic.com/national/archive/2013/04/why-dr-kermit-gosnells-trial-should-be-a-front-page-story/274944/

Perşembe, Nisan 11, 2013

DUVARIN KADINLARI...

bs"d

Her Rosh Hodesh'te oldugu gibi yine Iyar ayina girerken bir grup bayan Kotel'de Tallit ve Tefilin ile dua etmeye gelince 5 tanesi tutuklandi. Daha gecenlerde bir yerde eger Kotel'de kadinlar Kadish soylerlerse tutuklanacaklari yolunda bir haber cikmisti.

Son olarak S.S.C.B.'de duyulan bu tip uygulamalar insani cok rahatsiz ediyor.
Her ne kadar bu grubun amacinin buyuk bir ihtimal ile provokasyon yaratmak olduguna eminsem de, Kotel'in sadece Yahudiler'e degil tum inanclara acik olan Bet Ha'Mikdash'in ayakta kalan duvari oldugunu unutmazsak, ister provokasyon, ister gercekten Ha"Shem'e olan baglarini bu sekilde sese getirme cabalari olsun engellenmesine karsiyim.

Sharansky'nin cabalari ile onerilen ve otentik Yahudi ibadeti disindaki her tip ibadetin yapilabilecegi bir bolumun de ayrilmasi gerektigine katiliyorum.

Ama,

Ayni sekilde "Har Ha'Bayt beyadenu" (Tapinak Tepe elimizde) anisina (cunku artik elimizde degil) Yahudilerin de Har Ha'Bayit uzerinde ibadet edebilecekleri en azindan bir kosenin ayrilmasinin da en temel hakkimiz oldugunu idrak etmemiz lazim. Komik dunyada Yahudiler icin en onemli emlak parcasi Islam isgali altinda. Her ne kadar degerli dostum M.O'nin o bolgenin bu zamanda Islam elinde olmasinin baska olasiliklara karsi en iyisi oldugu fikrine saygim olsa dahi, "tzinorot ha'shefa" diye adlandirilan "bereket kanallarinin" tikanmasinin sadece bize degil tum insanliga ne kadar pahaliya mal oldugunu da unutmamak lazim.
Baslangic olarak en azindan bir ufak kosenin Yahudiler'e ayrilmasina karsi gelip, ayni zamanda bu bayanlarin provokasyonlarina el cirpmak sadece ve sadece iki yuzluluk olacaktir.

Salı, Nisan 09, 2013

BIZ KAZANDIK -- KUPAMIZ NEREDE?

bs"d

Hepimizin bugun gurula dile getirdigi gibi Holokost'tan 70 sene sonra biz kazandik diyebiliyoruz.

Bu karikatur kadar guzel anlatmak kolay degil:

Torun: Dede, eger sen kazandi isen, kupan nerede?
Dede: Benim kupam sensin!

YESHIVA UNIVERSITESI'NIN AYIBI -- HERR CARTER

bs"d

ABD disinda yasayan kardeslerimizin pek haberi olmamaistir ama Yeshiva Universitesi'nin "Cardozo Hukuk Fakultesi" bolumu eski ABD Baskani Herr Carter'i "insan haklarina yaptigi yardimlar"dan dolayi odullendirmeye karar verdi. Gerek mezunlari ve gerekse genel Yahudi toplumu icinde buyuk bir hosnutsuzluk uyandirdi bu durum.

Tabii Carter'in Yahudiler disinda her turlu insanin ve ozellikle asigi oldugu Hamas gibi "humanist" kurumlarin haklarini savunmakta ne kadar atesli oldugunu biliyoruz. Bunu inkar etmek yalanciliktan baska bir sey degildir.

Ve maalesef Yeshiva Universitesi de bu yalanciligin icine kendini sokmus oldu.

Ama saygin hukukcu Prof. Alan Dershowitz bu durumdan duydugu rahatsizligini "Herr Carter ile Cordozo Hukuk Fakultes bunyesinde bir mulakat" cagrisi ile duyurdu.

Bakalim Cardozo lordlari bunu kabul edecekler mi?
Haberi: Carter'i mulakata davet.

Ayrica Gilad Shalit esir oldugu zamanlarda babasi Noam Shalit ile yapmayi kabul ettigi 3 dakikalik bu gorusmeyi de izlemenizi tavsiye ederim:

LINK






AMIRA HASS'A BIR CEVAP DAHA -- SHALOM'DA BULAMAZSINIZ.

bs"d

Neo-nazi ruhlu Amira Hass'in "tas atma" terorunu destekler yazisina tepki bu sefer oglu Kobi'yi 8 Mayis 2001'de kaybeden Sherri Mandell'den geldi:

ORIJINALI.

TAS ATMANIN UGURSUZ SOZ DIZIMI:


Amira Hass'in Ha'aretz gazetesindeki makalesini okumayi beni aci icine sokacagini bildigim icin geciktirdim. 
Amira Hass bize tas atmanin yabanci bir egemenlik altinda olan herkesin bir dogus hakki [dogal hakki] ve gorevi oldugunu soyluyor. Filistinliler [sic] acisindan tas atmanin "bir eylem oldugu kadar bir metafor oldugunu" yaziyor.
Oglumun cinayetini mecazilestiriyor.
Hass'a gore oglum Koby'nin bir tas ile katl edilmesi sadece bir eylem degil ayni zamanda bir metafor. Koby'nin genc vucudu olumune kadar dovulmustu. Bu da bir benzetme veya metafor muydu? Taslar ile dovulmek zulum muydu? Veya zulum muydu? Amira, sen oglumun katlini hos mu goruyorsun? Veya onun katlini hos mu goruyorsun?
Belki de Asher Palmer ve bebek oglu Jonathan'in katlinde o tas tum bir milletin kolu, Filistinliler'in ofkesinin bir simgesiydi?
Annesinin kullandigi arabanin kaza yapip kucuk kizinin halen hastahanede yatmasina neden olan Araplar'in attiklari tas mi direnis eylemi?
Oglum ve arkadasi Yosef, 13 ve 14 yasinda olumlerine taslanan cocuklar. Okul kitaplarina, salamli sandoviclerine, matematik ev odevlerine direnis eylemi.
Makalende yazdigin o cumlenin senin icinde buyuk bir heyecan yarattigini biliyorum: "isgalin ve isgalcinin arasindaki iliskinin icsel soz dizimi".
Tas atmanin icsel soz dizimi.
Kendi halkinin katlini ilginc karsilastirmalar gramerine, sinsi ve ugursuz bir soz dizimine cevirmek.
Oglum Koby'nin hayati ile bu kadar durust olman senin icin ne kadar harika.
Filistinliler icin direnis seklinin diger yollari oldugunu soylemene ragmen, israrin o kadar zayif ve sessiz ki, sonunda sucsuz Yahudiler'in katlini hos gorur bir sekilde ortaya cikiyorsun.
Bunlari bu Holokost kurbanlarini anma gununde yazarken, Yahudiler'in hayatlari icin bu sekilde zalim ve duygusuz olan digerlerini hatirliyorum.
Yani Amira, seni suc ortagi olarak mi, yoksa suc ortagi gibi olan biri olarak mi adlandirayim? Veya bir aksesuar [suc ortagi anlaminda] olarak mi adlandirayim? Veya basitce Yahudiler'in katlini hos goren biri olarak mi?
Sherri Mandell



Pazartesi, Nisan 08, 2013

GECMISI SILELIM, UNUTALIM DIYEN DANGALAKLARA

bs"d

Gemisin kuvveti ile gelecege umutla bakiyoruz...


BUGUNUN ANLAMLI SOZLERINDEN

bs"d



Tel Aviv Hahambasisi Rav Meir Lau:


[Shoa'dan alinabilecek] diger bir ders bugun bir evimiz, her zorluga ragmen, butun kararsizligi ile, butun ic kavgalarimiz ile bir evimiz oldugu, ve elimizde tutmak zorunda oldugumuzu, cunku baskasina sahip degiliz, gerceginin degeri bilmektir.

Ucuncusu, Buhenwald'da daha evvel de anlattigim gibi Polonyadan, Macaristan'dan, Rusya'dan, Lithuanya'dan, Almanya'dan, Selanikten ve Bulgaristan'dan Yahudiler vardi. Birlikte olmeyi her zaman becerebildik. Artik birlikte YASAYABILMEYI nasil becerebilecegimizi bulmanin zamani geldi.

Perşembe, Nisan 04, 2013

ADVA BITON'DAN "SOKAK GOSTERISI"NI OVEN AMIRA HASS'A


bs"d

(Shalom Gazetesi lisaninda) "Sokak gosterisi" sirasinda atilan tas sonucu arabasi kamyon altinda kalan ve uc yasindaki kizi komada olan Adva Biton Hamas'in Ibranice yayini Ha'Aretz'te yazan Amira Hass'in dun sozunu ettigim makalesine tepki gosterdi. 
Okumanizi tavsiye ederim.






Amira, gel hayati icin savas veren kizimi gor
Adva Bitton -- Adel biton'un annesi


Amira, tuplere bagli uc yasindaki kizim Adel'i gormek icin yogun bakim unitesine gel. Basa cikmaya calistigim bu zor denemeyi benimle birlikte yasa. Amira, bir tas kan ile kan veya yetiskin ile uc yasindaki bir cocuk arasinda bir ayirim yapmiyor. Tas olduruyor. Tas her sekli ile olumcul bir silah. Uc hafta once kendi etim ile bir tek tasin butun bir ailenin yasamini nasil alt ust ettigi deneyimini yasadim.

Ben hayatin degerine inaniyorum. Hayat irk, din veya cinsiyet farkis olmadan en kutsal seydir. Bugun, yogun bakimda uc hafta gecirdikten sonra, etrafimda sadece yasam icin mucadele veren ve birbirlkerine yardimci olan insanlarla cevriliyim.

Arabamizin kamyon altinda kaldigini gorup yardima kosan ilk acil saglik gorevlisi bir Arap genci idi. Gelip kutsal gorevini yerine getirmeye basladi. Senin kullandigin yuce, bos ama oldurucu sozleri soylemedi. Basitce hayat kurtardi.

Amira, seninle herkesin kendi ozgurlugune hakki oldugu hakkinda hem fikirim. Arap veya Yahudi. Seninle hepimizin ozgurluk icin caba sarf etmemiz gerektigi konusunda ayni fikirdeyim, ama yeryuzunde olumcul silahlar ile ozgurluk ve bagimsizliga varabilecek kimse yok. Uc yasindaki Adel'imin bugun yogun bakimda tuplere bagli olarak hayat savasi vermesi icin hic bir neden yok, senin de bunu tesvik etmen icin hic bir sebep olmadigi gibi. Neden benim Adel'im bu bedeli odemek zorunda? Hayatta oldugu bu uc sene icinde kimseye bir zarar verdi mi?

Amira, seni davet ediyorum: Yogun bakima gel ve benim basa cikmaya calsitigim bu denemeyi sen de tat. Ama gercekten sana kendini benim yerime koyup, ezilmis arabanin icinde kizlarinin cigliklarini duymani, suurunu kaybetmemis olarak kendi acizligini hissetmeni, yerinden oynayamayip onlara yardim edememeyi tatmani hic tavsiye etmiyorum. Uc yasindaki kizinin yasam savasi vermesini hic bir yardimda bulunamadan izlemeni dilemiyorum.

Bir ogretim gorevlisiyim. Ogretmenleri oldugum sayisi az olmayan Arap ogrencilerim var ve bu zor gunlerde her gun hastahaneye gelip ziyaret ediyorlar. "Adel icin dua ediyoruz" diyorlar; benim icin bu dualar Arapca veya Ibranice olmus hic fark etmez. Dualar kelimelerden olusur ama bu kelimeler kalpten gelince hayat uzatmaya kabildirler. Senin kelimelerin, Amira, korkunc ve kiskirtici kelimeler. Hayati kesmeyi tesvik eden kelimeler.

SHALOM GAZETESI BUNU DA HABER YAPSIN

bs"d

Shalom Gazetesi'nin Adel Biton'un hayatini kurtaran Arap asilli Magen David acil servis gorevlisi hakkinda yaptigi haberde yanlis bilgi verdigi ile ilgili yazima ek olarak simdi de bakalim bunu haber ederler mi diye yaziyorum:

Resimlerden de gorulebilecegi gibi Arap tas teroru yalnizca "sokak gosterileri" olarak gecistirelemiyecek kadar ciddi.
Son zamanlarda ozellikle Magen David ambulanslarini hedef almakta olan bu saldirilarin kismi listesi:

* 2 Nisan 2013 17:15 -- Magen David ambulansi Yerushalayim -Hevron karayolu (#60) uzerinde seyr ederken taslaniyor.
* 3 Nisan 2013 15:43 -- Magen David ambulansi Halhul gecis yolunda taslaniyor.
* 4 Nisan 2013 11:27 -- Neve Zuf kasabasinin ambulansi Abud koyu yakinlarinda 465 numarali otoyolda taslaniyor.

Dun orneklerini verdigim diger aci iki olayin yaninda gun be gun bu tip "sokak gosterileri" ile yasanmakta oldugunu Shalom gazetesi haber yapacak nitelikte bulur mu? Yoksa poilitik "durustlukleri" engel midir?






LUTFEN BU SEFER GEC KALMAYIN!

bs"d

Rav Lau'dan Obama'ya:

Mutlaka seyredilmesi gereken bir parca:

GECIKMEYIN!



Bu videodan beni haberdar eden S.N. hanima tesekkurlerim ile.

Çarşamba, Nisan 03, 2013

YALNIZ DEGILSINIZ

bs"d

Bugun daha once yazdigim yazida "tas atmanin" teror sayilmasi gerektigine dair yazmistim.

Simdi dikkatime geldi (Turkce mi bu?) ama Hamas'in Ibranice yayin organi Ha'Aretz gazetesinde yazan Amira Hass buyurmus: 


                                                     Tercumesi: "sokak gosterisi"

                                  Sonuclari: Sokak gosterisi # 1
                                                   Sokak Gosterisi # 2




TAS TERORU -- SOKAK GOSTERISI DEGIL

bs"d

 Shalom gazetesi yine haber yapmaya bile gerek gormedigi teror saldirisi sonucu agir yaralanan 3 yasindaki Adel Biton'u kurtaran Arap saglik gorevlisine Israel'li "Yerlesimciler" tesekkur ettiler haberinde yanlis bilgi vermekte.

Israel'li "Yerlesimci" deyimi ile "koloniyalist" Israel'lileri ima etmediklerini var sayalim. Oraya deginmeden gecelim.

Ikinci Intifada basinda "tas atanlara" karsi Israel'i "orantisiz guc" kullanmak ile suclayan bas yaziyi maalesef internet uzerinden bulamiyorum. 13 sene evvelki mantik bugune kadar devam ediyor.

Ama yukarda linkini verdigim haberde Shalom Gazetesi "bir sokak gösterisinde  taş atılması dolayısı ile yaralanan Biton’a..." seklinde yayinliyor.

Halbuki olayin asli Ariel sehri yakininda seyr etmekte olan trafige tas atarak teror saldirisi yapilmakta oldugu idi. Ama Shalom Gazetesi icin aynen Ikinci Intifada basindaki gibi tas saldirilari teror eylemi degil "sokak gosterisi" olarak kabul goruyor.

14 Mart gecesi vuku bulan bu teror saldirisinda Adel Biton agir sekilde yaralaniyor.

Bu konuda kisa bir film: Adel Haya Biton bat Adva



Tas saldirilari YAHUDILER'i de INSANLARI olduruyor. Daha yeni yeni 2011 senesinde bir baba ve bebeginin olumune yol acan saldirinin teror saldirisi oldugu haberlerini okuyoruz.
Hatirlamayanlar icin: Palmer ailesi faciasi.

Artik su "hos gorulu" aydinlarimizin bu tas atma olaylarinin "teror" saldirilari oldugunu kabul etmelerinin ve ille de politik "durustluk " ile degil gercek durustluk ile konuya yaklasmalarinin zamani geldi de geciyor.


AYIP!

bs"d

Israel'i ve hukumetini bu kadar kucuk dusuren ve asagilayan bir yaziyi Akit gazetesi dahi zor yazardi:


Ozur dileme meselesinde Holokost ve diger soykirimlari ornek vermek ne demek.

Tarihe baktığımızda özür vakaları pek fazla değil. Almanya, Holokost’tan otuz yıl sonra Yahudilerden, Kanada ve ABD, yüzyıl sonra Kızılderililerden, Danimarka 50 yıl sonra Eskimolardan, Fransa da, 60 yıl sonra Cezayir’den özür dilemişti.

Ayip Ivo.

Israel'in kendi askerlerini salak gibi silahsiz olarak bu teror gemisine yollamasi ozur gerektiren tek sey.

Bu yazi hakkinda daha yazacagim, simdi vaktim yok, ama buyuk abilerim yaziyi dikkatle okuyun.

Bir de bugun gruplara dusen Emin Colasan'in yazisini da Ivo'ya cevap olarak Shalom yayinlamali.

Turk Yahudi Cemaati icin bir kara gun bu yazi.
Related Posts with Thumbnails