shomer shabat

Cumartesi, Nisan 13, 2013

EFRAIM HA'LEVI'NIN KALEMINDEN SHIMON PERES - BOLUM # 1

bs"d

Rafael Sadi dostum gecenlerde Netanyahu'nun Israel adina Turkiye'den "operasyonel hatalardan dolayi" ozur dilemesi uzerine yazdigim "HATANIN BEDELI" baslikli yazim  buyuk emegi ile yuruttugu "HASTURK" (Hasbara - Turkiye) sitesinde yayinlaninca icinde Cumhurbaskani Shimon Peres'e "hain" denildiginden dolayi elestirilere maruz kaldi.

                     Shimon Peres'in Diaspora Yahudileri arasinda ozel bir "mesihi" yeri mevcuttur. Sonucta diasporada yasayan bir Yahudi Israel'in gun ve gun gidisati ve politik olaylari hakkinda ne kadar ilgilidir? En ilgilisi dahi ancak genelde , eger Ibranice de bilmiyorsa, ya kendi lisaninda, ya da bildigi diger yabanci lisanlarda kendisine yedirilen haberleri yutmak zorundadir.

                   Ancak Israel'de yasayanlar icin durum tamami ile bu sekilde degil. Tabii belli bir kesim Shimon Peres'in  "goruntusu" ve "etkileyiciligi" yuzunden aynen diasporadaki kardesleri gibi kor bir sekilde onu "peygamber" mertebesinde gorur ama hic te yok sayilmayacak kadar buyuk bir toplum da onun o goruntusu altinda yatan bencil kisiligini tanimaktan aciz degil.

                   Kendi hakki ile hic bir zaman halkin guvenini kazanip Basbakan secilmemis olan Shimon Peres rezil bir sex skandali ile Cumhurbaskanligi mekanini kirleten Moshe Katzav'dan sonra 120 uyeli mecliste ilk turda 58, ikinci turda 86 oy alarak Cumhurbaskani secildi. Makamina olan saygimizin kendisinin hangi maskeyi giydigi hakkindaki fikirlerimizi engellemesini bekleyenler icin bu yaziyi yazma geregi duydum.
                 

 Son gunlerde okumakta oldugum eski Mossad Baskani Efraim Ha'Levi'nin "golgedeki adam" adli kitabindan parcalar ile bu diziye baslamak istiyorum. 40 kusur sene Israel Devleti icin calismis ve Mossad Baskanligina kadar yukselmis olan Efraim Ha'Levi kitabinda Birinci ve Ikinci Korfez savaslari arasindaki 13 senelik zaman zarfinda Israel'in Arap komsulari ve Filistin Kurtulus Teror Orgutu ile olan iliskilerini islemekte. Bu zaman zarfi icinde 6 Basbakan ile calisma firsati bulan Efraim Ha'Levi her biri icin izlenimlerini yazmis. Kitabi okuduktan sonra Rabin'e olan saygim arttigi gibi onun bir numarali rakibi, hatta dusmani, ve bir fikre gore de sonunun mimari Shimon Peres'in ne mal oldugu hakkindaki goruslerim cok daha kuvvet ve destek kazandi.


                  Kitaptan parcalar getirecegim bu yaziya oncelikle Israel'in ikinci Basbakani Moshe Sharet'in Shimon Peres hakkinda soylemis oldugu su sozleri ile baslamak istiyorum: "אני שולל את שמעון פרס תכלית השלילה ורואה בעליית קרנו קלקלה מוסרית ממארת ביותר. אקרע קריעה על המדינה אם אראנו יושב על כיסאו של שר בישראל", " "Shimon Peres'i en negatif sekilde red ediyor ve yukselisini ahlaki bozulmanin en aci sekli olarak goruyorum. Eger onu Israel Devletinde bir Bakan iskemlesinde gorursem memleketim icin "kriya" yapacagim" (Kriya -- birinci dereceden akrabalar vefat edince giyimden bir parcanin yirtilmasi ile yapilan bir yas sembolu).





Resmin uzerine tikliyarak buyutebilirsiniz




Kitabin 6. sahifesinde Efraim Ha'Levi  olumcul bir hastalikla son gunlerini yasamakta olan dostu CIA'nin karsi casusluk bolumu basi James Angleton'u ziyarete gidiyor ve yandaki fotografta Ingilizcesini okuyabileceginiz sekilde Angleton Shimon Peres hakkindaki shu izlenimlerini dile getiriyor:

"Korkum shu ki, Shimon [Peres] kendinden fazlasi ile emin ve her zaman hizli bir sonuclamaya gidecektir. Bu bakimdan, disa yonelik olarak cok daha atilgan olmasina ragmen son derece dikkatli Moshe'den [Dayan] farkli. Shimon herkesi isletebilecegine inaniyor ve bu hepiniz icin COK BUYUK BIR TEHLIKE iceriyor."




Resmin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz

14uncu sahifeden alinti: Peres "gentleman's anlasmasi" oldugunu one surerek Urdun ile vardigi anlasma noktalarini Basbakan'i Shamir'e vermeyi red edip, Shamir'in yakinda bunlari Amerikan elcisinin elinden alacagini soyluyor. Kitap boyunca Efraim Ha'Levi Urdun kralinin Peres'in karakterini ne kadar iyi analiz edip kendisini ondan elinden geldigince uzak tutmaya calistigini tekrarliyor. 










Resmin uzerine tiklayarak buyutebiliorsiniz

Bu sefer 48inci sahifeden: Konu FKO ile baslatilan gizli gorusmelerde amacin "saglikli" bir sonuca varmaktan fazla (Peres sayesinde ve onunla saf tutan gorevlilerden dolayi) ne pahasina olursa olsun "bir sonuca" varmak olmaya donmesi islenmekte. Bu yuzden de ozellikle istihbarat sahnesinin profesyonelleri bir kenara itilmis pazarliklari yapanlarin hayatin gercekleri ile bogusmak yerine "baris hulyalari" ile isi yonlendirmeleri gerceklesmisti.  Bu tur profesyonellerin disarida birakilmasi sadece isin gizliligini korumak icin degil, bir anlasmaya varmanin yolu "savunma", "guvenlik", ve bu konularla ilgili faktorlerin engel yaratmasindan da temizlenmis oluyordu.





Resmin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz

50inci sahifede ise "Oslo anlasmalari"nin bir sure sonra ne kadar sorumsuzca hazirlanip ne gibi sonuclara yol actigini goren Rabin'in pismanligindan bahs ediyor. Rabin politik olarak kendini bu surecten uzaklastirmasi imkansizlasinca etrafindaki amatorlerin hazirlamis olduklari bu anlasmayi "Isvicre peyniri" olarak adlandiracakti. Icindeki delikler peynirden daha fazla olan Isvicre Peyniri misalinin Rabin tarafindan kullanilmasi ve daha sonra oldurulmeden bir kac hafta once Knesette yaptigi pismanlik konusmasinin Rabin'in katlinin hic te bize anlatildigi sekilde gerceklesmedigine inanlarin dayandiklari noktalardan.






Resmin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz

Ha'Levi kitabin 51inci sahifesinde Peres'in karakterinin ne oldugunu acikca yaziyor. Istihbarat alaninda karakter analizinin ne kadar onemli bir yer aldigini da goz onunde bulundurarak Ha'Levi'nin yazdiklarinin tum bir milletin guvenliginin bir kisi icin bazen ne kadar onemsiz olabilecegi hakkinda bize isik tutuyor: "Peres her zaman popular olmayi aramaktaydi ve "dikkatli olmayi ve dogru tavsiye aramayi" ruzgara attigini her zaman his etmekteydim. Gizli kanallarin kullanilmasi Peres icin profesyonellerden gelebilecek her turlu ikazi engelleyebilecegi gibi Rabin'in bile geciktirip icinden cikabilecegi bir durumu onleyen bir fait accompli yaratmasina yardimci oldu."





Resmin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz

Ayni sahifenin sonundan baslayip 52inci sahifede devam eden cumle soyle: "the covert channel now became a vehicle for the personal attainment of fame and glory" -- (Gizli kanal artik kisisel un ve san kazanmanin bir aleti haline gelmisti). 
Yine ayni sahifede bu gizli kanallarda gorev yapan hukukcular ve gelecegin hukukcularinin da bu "tarih yaratma virusu"ne yakalandiklarini ve bu virusun aninda sohret aramaya neden oldugunu yaziyor Ha'Levi.







Resmin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz

Yukarda fotografi bulunan 52inci sahifenin sonundan baslayan ve 53uncu sahifede devam eden paragrafa gore FKO ile olan gizli kanallar disindaki diger tum kanallar ve ozellikle Urdun ile olan gizli gorusmelerde durum boyle degildi. FKO kanalinda yardimlarindan kacinilan profesyonel merciler Urdun kanalinda gorev yapanlar kendi kimliklerini senelerce gizli tutmuslar ve Urdun'lu yetkililer nezdinde de guven uyandirmislardi. Buna karsi 1984 ve 1988 yillari arasinda hem Basbakan hem de Disisleri Bakanligi gorevini yapmis Shimon Peres'in donemi disinda. Shimon Peres kendi doneminde Urdun kanalinda da profesyonelleri uzaklastirmisti. Gizli gorusme kanallari yaratip daha sonra bu gorusmeleri kendi imajini yukseltmek icin ifsa etmesi bir sure sonra Urdun'lu yetkililer tarafindan kesf edilecekti. Acik olan sonucta bu pazarliklar amacsiz ve gereksiz bir hal almislardi.


DEVAM EDECEK...



Related Posts with Thumbnails