shomer shabat

Salı, Nisan 09, 2013

AMIRA HASS'A BIR CEVAP DAHA -- SHALOM'DA BULAMAZSINIZ.

bs"d

Neo-nazi ruhlu Amira Hass'in "tas atma" terorunu destekler yazisina tepki bu sefer oglu Kobi'yi 8 Mayis 2001'de kaybeden Sherri Mandell'den geldi:

ORIJINALI.

TAS ATMANIN UGURSUZ SOZ DIZIMI:


Amira Hass'in Ha'aretz gazetesindeki makalesini okumayi beni aci icine sokacagini bildigim icin geciktirdim. 
Amira Hass bize tas atmanin yabanci bir egemenlik altinda olan herkesin bir dogus hakki [dogal hakki] ve gorevi oldugunu soyluyor. Filistinliler [sic] acisindan tas atmanin "bir eylem oldugu kadar bir metafor oldugunu" yaziyor.
Oglumun cinayetini mecazilestiriyor.
Hass'a gore oglum Koby'nin bir tas ile katl edilmesi sadece bir eylem degil ayni zamanda bir metafor. Koby'nin genc vucudu olumune kadar dovulmustu. Bu da bir benzetme veya metafor muydu? Taslar ile dovulmek zulum muydu? Veya zulum muydu? Amira, sen oglumun katlini hos mu goruyorsun? Veya onun katlini hos mu goruyorsun?
Belki de Asher Palmer ve bebek oglu Jonathan'in katlinde o tas tum bir milletin kolu, Filistinliler'in ofkesinin bir simgesiydi?
Annesinin kullandigi arabanin kaza yapip kucuk kizinin halen hastahanede yatmasina neden olan Araplar'in attiklari tas mi direnis eylemi?
Oglum ve arkadasi Yosef, 13 ve 14 yasinda olumlerine taslanan cocuklar. Okul kitaplarina, salamli sandoviclerine, matematik ev odevlerine direnis eylemi.
Makalende yazdigin o cumlenin senin icinde buyuk bir heyecan yarattigini biliyorum: "isgalin ve isgalcinin arasindaki iliskinin icsel soz dizimi".
Tas atmanin icsel soz dizimi.
Kendi halkinin katlini ilginc karsilastirmalar gramerine, sinsi ve ugursuz bir soz dizimine cevirmek.
Oglum Koby'nin hayati ile bu kadar durust olman senin icin ne kadar harika.
Filistinliler icin direnis seklinin diger yollari oldugunu soylemene ragmen, israrin o kadar zayif ve sessiz ki, sonunda sucsuz Yahudiler'in katlini hos gorur bir sekilde ortaya cikiyorsun.
Bunlari bu Holokost kurbanlarini anma gununde yazarken, Yahudiler'in hayatlari icin bu sekilde zalim ve duygusuz olan digerlerini hatirliyorum.
Yani Amira, seni suc ortagi olarak mi, yoksa suc ortagi gibi olan biri olarak mi adlandirayim? Veya bir aksesuar [suc ortagi anlaminda] olarak mi adlandirayim? Veya basitce Yahudiler'in katlini hos goren biri olarak mi?
Sherri Mandell



Related Posts with Thumbnails