shomer shabat

Pazartesi, Haziran 27, 2011

HAYFA UNIVERSITESI VE HATIKVA

bs"d

Hayfa Universitesi'nin Hukuk okulu mezuniyet toreni sirasinda Arap ogrenciler incinmesinler diye Hatikva'nin soylenmemesi karari Israil'in ne gibi bir ayirimda oldugunu gosteriyor.
Bir kosede Israil'i zor durumda birakmak icin yola cikan, sadece antisemitizm ile gudumlu Flotilalar ve tam gobeklerinde Amira Hass adli Ha'Aretz yazari.
Bir kosede de Savas sirasinda sivil olumleri ile ilgili yazdigi yazilmis bir kitaba verdigi "haskama" yuzunden tutuklanan bir Rabbi ve akabinde cikan ayaklanmalar.

Bu konuda 2007 senesinde yazdigim bir yaziyi hatirladim.

Ama sapkamizi onumuze koyup Israil'in ne sekilde hem Yahudi hem demokratik bir Devlet olabilecegini kestirmemiz lazim. Bir Arap vatandastan Hatikva'yi soylemesini istemek ne kadar anlayisli olabilir? Magen David sembollu bir bayraga selam durmasini ne kadar bekleyebiliriz?
Geri donus hakki taniyan kanunun sadece Yahudi asillilara olmasi esitlik ilkesinin hangi kademesinde yazili?
Tum bunlara cevap bulamadigimiz surece Yahudi Devleti kimligimizi ne sekilde belirleyecegiz?

Evet Hayfa Universitesi Hatikva'nin bazi kesimlere ters gelebilecegini kavradi. Eger "demokratik" ve "ayirim yapmayan" bir sistem isek asagidaki shu misralari bir Musluman veya Hristiyan Arap'tan soylemesini talep etmek dogru mudur?

Kalbin en derinliginde;

Bir Yahudi'nin ruhu hasret ceker

Ileriye, doguya dogru bakan
Bir goz surekli Siyon'u gozler;

Umudumuz henuz kaybolmadi,
Bu iki bin yillik umut,

Topraklarimizda ozgur olacagiz,
Siyon topraklarinda ve Yerushalayim'de.
Related Posts with Thumbnails