shomer shabat

Pazartesi, Haziran 27, 2011

KATLIAM'DAN 63 SENE SONRA

bs"d

Altalena katliaminin uzerinden 63 sene gecti. Israil hukumeti 63 sene sonra batirimlis Altalena'nin kalintilarini bulup cikarma girisimine basladi.

Ingiliz Manda'sinin sona ermesi ile tum silahli orgutlerin Tzaha"l semsiyesi altinda toplanmasina karar verilmisti. Etze"l Tzaha"l'in aktivite alani disinda kalan Yerushalayim ve cevresi icinde aktive olmaya ancak Tzaha"l ile bu konuda ters dusmeyecegini bildirdi. Bu bolgedeki aktiviteler icin gerekli silahlarin bulundugu gemi (Altalena) bu silahlarin hukumet kuvvetlerine karsi kullanilabilecegi endisesinde olan David Ben Gurion'un emri ile Yitzhak Rabin komutasinda batirildi.

Gemiden suya atlayan ve silahsiz olan 10 Etze"l mensubu beyaz bayrak cekilmesine ragmen oldurulduler. Menahem Begin geri ates acilmasini engelleyerek sivil bir catismanin onune gecti. Daha sonra 22 Haziran 1948'de gemi batirildi.

Altalena'nin kalintilarinin cikartilmasinin yaninda katliamin gerceklestigi sahilde bir anit kurulmasi 2004 yilinda kurulan Menahem Begin Veraseti Orgutu tarafindan planlanmakta.

Konu ile ilgili kisa bir video :
http://www.youtube.com/watch?v=JHRuJAOm_ZI&feature=related
Related Posts with Thumbnails