shomer shabat

Pazar, Kasım 11, 2007

ALTALENA KATLIAMI # 1




bs"d

Israil Devleti'nin sancili kurulus yillari sirasinda tarihine kara bir leke olarak islenmis olaylardan biri de Altalena olayi idi.

Irgun orgutunun Fransa uzerinden yolladigi 940 uyesi ve cephane ile Tel Aviv kiyilarina varan Altalena gemisi yeni ilan edilen Israil Devleti ve ordusu Tzaha"l ve henuz entegre edilme asamasinda olan Irgun (Etze"l) arasinda buyuk bir problem olusturdu.

Menahem Begin (z"l) olayin bir kardes kavgasina donmemesi icin elinden geleni yapmaktaydi. Buna karsilik yeni Devletin basindaki David Ben Gurion (z"l) ve cevresindekiler merkezi hukumetin tam otoritesini saglayabilmek icin bu konuda bir santim dahi geri adim atmamaya kararliydilar.

Olaylarin gelismeleri sonucta , geminin Ben Gurion'un emri ile ve Yitzhak Rabin'in komutasinda bombalanmasina ve geminin batirilmasina kadar vardi.
Gemideki yolculardan 16'si olduruldu.
O sirada gemide bulunan Menahem Begin (z"l) son yarali bosaltildiktan sonra guverteyi terk etti.





Menahem Begin liderligini ve gelecegi ne kadar net olarak gorebildigini ,kendi savascilarina "ne olursa olsun biz baska bir Yahudi'ye karsi silah kullanmiyacagiz" prensibi ile karsilik vermeme emri ile gosterdi.

Buna karsi David Ben Gurion ve etrafindakilerin daha evvelden alisik olduklari "Sezon" adi altinda Hagana'nin Irgun savascilarina karsi Eretz Israel'i isgal altinda tutan Ingiliz kuvvetleri ile beraber yaptiklari savasi bitirmediklerini gorduk.
Bu savas bugun dahi devam etmekte.

Altalena olayi ile ilgili daha genis bilgi icin : Tiklayin

"Av sezonu" diye adlandirilan ihbar sezonu hakkinda bilgi icin : Tiklayin


Altalena katliaminda gemiyi bombardiman edip 16 Yahudi'nin katl edilmesi operasyonuna kumanda eden Yitzhak Rabin'in yillar sonra verdigi bir roportaj :

Related Posts with Thumbnails