shomer shabat

Cumartesi, Kasım 24, 2007

VAYETZE -- YAAKOV VE ESAV # 1


BS"D
Yahudi dunyasinin gelmis gecmis en buyuk problemi assimilasyon.
Binlerce yil boyunca antisemitizm ile kaybetmedigimiz milyonlarca Yahudi kardesimizi asimilasyon yolu ile kaybettik ve kaybetmeye devam ediyoruz. Asimilasyon da antisemitizmin kullandigi yollardan biri aslinda.

Yaako Avinu Lavan'in yanindan donerken Esav'la karsilasmadan once Tanri'ya dua ediyor :"HATZILENI NA MIYAD AHI MIYAD ESAV"
(-TANRIM- KURTAR BENI KARDESIMIN ELINDEN,ESAV'IN ELINDEN)
Niye Yaakov Avinu burada cifte lisan kullanmis? Kardesimin elinden veya Esav'in elinden demesi yeterli idi. Niye ikisini de kullandi?

Yaakov Avinu Yahudi dusmanlarinin iki yuzunu de biliyordu. Esav'in yuzu Hitler'in yuzuydu.Bize fiziksel olarak zarar vermek isteyen antisemitleri cok iyi taniyip onlarla basa cikma, onlarla savasma sansimiz var.
Ancak bu Yahudi dusmanlari bazen "AHI" (kardesim) yuzu ile de geliyorlar ki bu asil tehlikeli olanlardir. Bizi kuvvet yolu ile yok edemeyince antisemit bize bir kardes gibi geliyor. "Gelin kardes olalim,ayni yerlerde bulunalim,ayni okullara gidelim,ayni yerlerde ayni yemekleri yiyelim,ayni mahallelerde oturalim,esitiz,ayniyiz vs."gibi geliyor. Iste o zaman biz Yahudiler varolma savasimizi yitiriyoruz. Onlarla kaynasiyor ve yok oluyoruz.Antisemitizm bizi ne kadar birbirimize baglamissa,emancipation bizi o kadar ayirmistir kendi kimligimizden.
Buna bir masal ile ornek verelim:
"Adamin biri kalin bir palto ile yuruyormus. Ruzgar ile gunes iddiaya girmisler hangisi adamin paltosunu uzerinden cikartmayi basaracak diye.
Ruzgar baslamis esmeye.Gittikce hizlanmis ama o hizlandikca adam paltosuna daha siki sariliyor ve birakmiyor. Sira gunese gelince baslamis yavas yavas parlamaya. Tabii once dugmeler acilmis ve biraz daha isinica adam hemen paltoyu ustunden atmis. Bizi binlerce yil koruyan paltomuzu dis dunyanin ucuz mallarina satmamak umuduyla.
Related Posts with Thumbnails