shomer shabat

Perşembe, Haziran 16, 2011

SHALOM GAZETESI BAS YAZISI - BALKON KONUSMASI

bs"d

Shalom gazetesinin bu haftaki bas yazisi ile ilgili dusuncelerim:

Ivo Molinas'in "her elestiriyi antisemitizm olarak almamali" dusuncesine katiliyorum. Bu hataya dusmek bize zarar verecektir.
Ama bu elestirinin nereden geldigini, arkasindaki fikrin temelini de bilmek lazim.


Bizi en cok elestiren kimdi? Ama ayni zamanda da savunan.

Moshe Rabenu.
Ama elestirilerinin nereden geldigini, amacini, sevgisini icimizde hissettigimiz bir elestiri.

Biz elestiriye, oz elestiriye acik bir ulusuz. Ama degerlerimize hakarete acik degiliz. Ivo Molinas bunu anlamiyor. Anlamamak isine geliyor ve Russell Crowe'u kendine kalkan yapip gecen haftaki ayiplarina "sanegor" (avukat) yaratmaya calisiyor.

Yanlisa yanlis ekleyerek.

Hangi yanlis?

Iki haftadir dikkat ettigim bir kelime ile sunnet yasaginina tepkiyi belli bir gruba sinirliyorlar. Kullanilan kelime "inancli". Sanki sadece "inancli" Yahudiler bu kanun tasarisindan etkilenecekler ve kiziyorlar. (Daha evvelki ibareyi bu linkte -- makalenin sonunda okuyabilirsiniz) Bu farki yaratarak kendi ayiplarinin (gecen hafta yayinladiklari makale) onune de bir kalkan hazirliyorlar. Bu makaleye sadece "ashiri" Yahudiler-Israilliler kiziyorlar deyip avunabilmek icin.

Bu makalelerde kullanilan "inancli" kelimesi kanimca bu konuda tepki gosteren tum Yahudilere yapilan bir hakarettir. Ben din ve dindar kelimelerini sevmem. Yahudilik ve Yahudi ulusu acisindan din ve dindarlik terimleri abestir, anlamsizdir.

Sunnet Yahudi ulusunun en onemli olgularindan biridir. "OT" (isaret-shahit olmak) diye adlandirilan 3 olgudan biri olan sunnet Yahudi yasam dongusunun en sevincli noktalarindan degil midir? Bu (ot) yalniz "inancli" diye adlandirdiklari kesimi degil her sekli, turu, rengi ile tum Yahudi ailesini simgeler. Bir erkek cocugun Yahudilige ilk adimidir.

Shalom gazetesi bu konuda "inancli" diyerek Yahudi ulusunun bu cok onemli olgusunun degerini dusuruyor. Sunnet hepimiz icin onemlidir."Inancsiz Yahudiler" (ne demekse) sunnet yaptirmaktan vaz mi gecmisler?

Has ve Halila bir Sefer Tora atese atilsa yalnizca "inancli" Yahudiler'in mi ici parcalanir? Ateist oldugunu iddia edenlerin bile boyle bir sahne karsisinda kalpleri burkulur.
Iste "sunnet gelenegimiz - mitzvamiz" da aynen bu mertebededir. Yalnizca Shalom'un tabiri ile "inancli" Yahudiler'in degil tum kanatlarimiz ile Ulus olarak icimiz parcalandi.

Aynen bu sekilde de kontrol noktalarinda hayatlari tehlikede askerlerimizi de asagilayan yazilarin sadece belli bir kisma degil tum Yahudi ulusuna ve ozellikle var olma savasi veren Israil'e zarar verdigini anlamalilar.

Kendi tabirleri ile "inanclisi" ve "inancsizi" ile tum Yahudi ulusuna yoneltilmis bir saldiriyi bir gruba mal etmek cok buyuk bir yanlis.
Tek vucut olmamiz gereken durumlardan biri de bu.
Aynen hayatini one suren askerlerimize yapilan hakaretlere ve asagilamalara da tek vucut olarak karsi gelmek gibi. Bu asagilamalara alet olmak ile degil...

Shalom rav.
Related Posts with Thumbnails