shomer shabat

Çarşamba, Haziran 29, 2011

HATIKVA KONUSUNDA EK TARTISMALAR

bs"d


Hayfa Universitesi Hukuk Fakultesi'nin mezuniyet toreninde Arap ogrencileri ve davetlileri kirmamak icin Hatikva'nin soylenmemesi karari ile ilgili tartismalar devam ediyor. 

Hatikva ve baska semboller konusunda Arap azinligin duygularini belirtenler bence hakli. Ben Arap olsaydim ve beni zorla "od lo avda tikvatenu" dedirtseydiler eger daha evvel genetik bir nefretim yoksa bile, mutlaka olusurdu.

Bana neyi hatirlatti?

Bir "ger tzedek" (oylesine hobi gibi Yahudi olanlar degil) Pesah'ta "avadim ayinu le'Paro" derse yalan soylemis olmuyor mu? Bu soru Ravlarin basini agritmis zamaninda. Hatta ayni sekilde "asher bahar banu" diye yaptigimiz Berahalar.

(Bu Yahudiligin sadece din olmadigina kuvvetli bir destek)

Ravlarin cevabi " u lo aya sham aval nishmato aya" diye veriyorlar. (O orada yoktu ama neshamasi oradaydi)

Bu tip bir cevabi Israil'li bir Arap baglaminda kullanamayacagimiza gore ne yapacagiz?
Dedigim gibi "something is wrong".

Bu konuda bazi arkadaslar isin duygusal-insani yonunde hakli. Ama onlarin da karsisindaki grup gibi bu sorunu nasil kaldiririz diye net bir cevaplari yok. Demek ki "hem Yahudi hem de demokratik" bir devlet hikayesi kendimizi kandirmaktan baska bir sey degil.

Evet olur hem Yahudi hem de demokratik, sadece Yahudi vatandaslarin oldugu diger azinliklarin "ger toshav" olduklari bir sistemde. Tora'nin onerdigi sistemde.

Ne yapacaz?

Elimizdeki firsatlari "hos gorunme" istegimiz ile - kronik gettodan kopma istegindeki Yahudi hastaligi- geri cevirdik. Vakit gecmeden pratik cozum onerenleri "irkci-arkaik" diye damgalayip ekarte ettik. Simdi ayiklayalim pirincin tasini.

Icinde bu kadar genis bir azinligin oldugu bir ulke hem "bir sey hem de demokrasi" olamaz. O zaman iki yol var. Ya azinligi eritmenin yolunu bulacagiz (diger devletlerin azinliklari asimile etme programi bize uymuyor) ya da azinligin hislerine saygi gosterip o azinligin icine yutulacagiz zaman ile.

Bakin barish ortagimiz Abu-Mazen ne diyor? Kurulucak Falestin [sic] Devletin'de Yahudilere yer yok. Adam akilli. Ileri goruslu. Yehuda ve Shomron'daki Yahudi azinligin buyume hizini goz onune aliyor ve ileride oyunun kurallarinin degisebilecegini anliyor.

Seceneklerden biri de moda konu "iki devlet". Acaba Falestin'de Yahudilere yer olmayacagini anlayisla karsilayan (onlari yuvalarindan sokmeye gonullu) kesim Hayfa'daki, Yafo'daki, Akko'daki Arab'in da o Devlet'e goc etmesi gerekecegini kabullenirler mi?

Tekrar yazip altini ciziyorum "Icinde bu kadar genis bir azinlik olan bir Devlet hem Yahudi hem de demokratik olamaz"

Duyarli arkadaslarimizin onerdigi sembollerimizden, milli gururlarimizdan vaz gecip Yahudi karakterimizi kaybetme yonune gitmek seceneklerden biri.

Zamaninda firsatlar var iken yapilmamis azinligi eritme yollarini bulma ve Yahudi cogunlugun -sinirlari ne olursa olsun- mutlak oldugu (% 90-95) bir duruma varma da diger secenek.
Malezyalilar ne derler "you can't have your cake and eat it too"
Related Posts with Thumbnails