shomer shabat

Salı, Mart 20, 2007

HATIKVA--NEFESH YEHUDI

Bs'd

Yavas,yavas memleket saadete geliyor.

Milli marsi degistirmenin gerekli oldugunu savunanlar yarin Israil bayraginin da " simdilik" azinlik olan Arap Israil'lilerin de saygi duyabilecekleri bir sekle donusturulmesine karsi cikmamalari gerekecek.
Zaten harika bir terim.Arap Israil'liler...Aravim Israelim...

1986 senesinde birkac arkadasim ile ilk tutuklanmam bayrak sebebi ile olmustu.Daha o zamanlar Israil'de bugunku baski rejimi o kadar yoktu ama anti siyonist - liberal sol- kurulum Israil devletinin Yahudi karakterinin yok edilmesi icin elinden geleni yapiyordu.
Henuz tum politik cinayetlerin arkasindaki derin devlet hizini alamamisti.Rabbi Kahana,Yitzhak Rabin,Gandi cinayetlerinin arkasindaki kuvvet henuz bu kadar sahlanmamisti.

1986 senesinde Yerushalayim'de Ibrani universitesi kampusunde Israil bayragi dalgalandirmak Arap ogrencilere karsi saygisizlik olacagi icin yasakti.Buyuk bir kargasa,hir ve gur sonucu bir kac dakikaligina dahi olsa o bayrak orada dalgalandi.Gondere tirmananlar arasinda oldugum icin o gun tutuklandim.Karsimizda bayaragin gondere cekilmesine karsi savasan kimlerdi?
Araplar ve tabii yafei nefesh solcularimiz.
1 gun tutuklu kaldik.Bugun ne olurdu tahmin edebiliyorum.Gaze'den surulmeye karsi yapilan sivil gosterilerde tutuklananlarin aylarca mahkemesiz,maatsar minhali,tutuklu kalmalari halen Israil ust mahkemelerini ve insan haklari orgutlerini mesgul ediyor.

Bir milletin tum olarak etrafinda toplandigi belirli minimum degerler vardir.
Su anda degisen dunyada millet kavrami ve bir memlekette yasayan toplumlarin alt kimlik ust kimlik kavramlari minimum degerlerin,sembollarin yok olmalarina neden oluyor.
Israil devleti,Yahudi milleti bu gelisimin icinde mi,veya icinde olmali mi?
Bu sorunun cevabi her seyi daha net gormemize yardimci olacaktir.
Eger evet ise cevabimiz,ne diye Israil devletine ihtiyacimiz var ki?
Asimile olup tum insanligin icinde eriyebileceksek ve bu bizim tum sorunlarimizi hal edecekse cevabimiz bu olmali ve Israil devletini ismini bile degismesi,tum vatandaslarinin devleti olmasi gerekiyor.
Yok ise cevabimiz o zaman "Medina leYehudim" degil "Medina Yehudit" sistemine gecmemiz gerekecek.
Biraz ondan,biraz bundan olmaz.Iste yurumuyor.
Tum bu sorunlarin cevabi tek bir kararda yatiyor.
Sistem degisikligine gidilip ya oyle,ya da boyle bu devlete yon vermemiz gerekecek.
Cunku bu gidisle hem oyle , hem boyle olacaksak akan kan durmayacak.

20 Mart 2007
Rosh Hodesh Nisan 5767
Hodesh Herut

david
Related Posts with Thumbnails