shomer shabat

Pazartesi, Ekim 11, 2010

YAHUDI VE DEMOKRATIK ????

bs"d

Son gunlerde Israil'de esen "sadakat yemini" furyasi icinde bir ozellik dikkati cekiyor: "Yahudi ve Demokratik" bir Devlet sisteminden , yapisindan soz ediliyor.
Aslinda kulaga ve kalbe, ozellikle Bati -Avrupai ozenti gozlukleri ile baktigimizda, cok hos gelen iki kelime.
Ama Japonca'da dedikleri gibi ikisi bir arada yasayabilir mi?
En azindan bizim Avrupa, Amerika'da alistigimiz demokratik haklar ve sorumluluklar cercevesinde.

Bu "sadakat yemini" meselesinin bir nevi hukumet ici pazarlik vesilesi oldugundan eminim.
Ama neyse.
Ehud Barak "eger ongorulen degisiklikler bu kanun tasarisi icine eklenmez ise karsi oy kullanacagim" diye belirtti. Diger isci partisi vekillerine ters olarak bu kanun tasarisina sicak bakan Barak bu tasari icine "Bagimsizlik bildirisinin ruhu ile" kelimelerinin eklenmesinde israrci.

Bu konuda Barak'i desteklememek elde degil. Ama "Bagimsizlik bildirisi" icinde bir tek defa dahi "Demokrasi" kelimesi yer almamakta.
Ingilizcesinden kontrol etmek isteyen varsa : "Israil'in Bagimsizlik Bildirisi"

Kurucu atalarimiz "Yahudi ve demokrasi" kelimelerinin sonucta yan yana cok anlamli olamayacaklarinin farkindaydilar. Sozu gecen bildiride kurulmakta olan Israil Devleti'nin her turlu "Yahudi ilticasina" acik oldugunu vurgulamakta.
Her ne kadar bu bildiri her turlu dinsel,irksal ve cinsel farkliliklara acik olacagini ve esitlik ile yaklasilacagini soylerek bunun bir demokrasi sekli olduguna isaret etse dahi sadece Yahudi multecilere oncelik ve hatta biricilik tanimasi Bati dunyasindan tanidigimiz demokrasi anlayisi ile uyusmamakta.(THE STATE OF ISRAEL will be open for Jewish immigration and for the Ingathering of the Exiles)

Bu bildiride "demokrasi" kelimesinin gecmemesinin nedeni kurucu atalarin demokratik degil "sosyalist" amaclar ile yonlenmis olmalari idi. Isci sinifinin uretimi kontrolu ve sermayenin tekrar dagitimi uzerine odaklanan dunya gorusleri vardi. Israil'in "demokrasi" ile olan iliskisi ve bir yerde aski sosyalizmin cokusu ile yesermeye basladi.
Bu demokrasi ise ne Bati'dan tanidigimiz ne de Yahudilik ile beraber yuruyebilecek bir demokrasi degil. Solcu-ateist -elitist totalirizmin kendi icin alet olarak kullandigi bir sistem.
Oyle bir sistem ki iki ucun bir birleri ile yaptiklari ortaklik (ateist laik liderler -- haredi liderler) sonucu ortada kalan ve yuzde 95'lik oranindaki halkin ezilmesi ve somurulmesine neden olmakta. Yerlesik arkaik secim sistemi ile de %95 kendi kendinin somurulmesine destek olmakta. Hatta isin militanligina dahi soyunmakta.
Israil'in secim sistemi ve "demokrasisi" kendi kendini sado-masohist bir toplum yaratarak beslemekte.

Bu yuzden Ehud Barak'in onerdigi " Bagimsizlik bildirisinin ruhu" kelimelerinin eklenmesi bu bildiride bir defa dahi sozu edilmeyen "demokrasi"nin degil sozu edilen Yahudi Devleti (HEREBY DECLARE THE ESTABLISHMENT OF A JEWISH STATE IN ERETZ-ISRAEL) anlayisinin agirligini one surmekte.
Related Posts with Thumbnails