shomer shabat

Pazartesi, Ekim 11, 2010

IKI KAHRAMAN YORUMUNA DEVAM

bs"d

Gecen hafta Moshe Dayan'in Kipur Savasi sirasi ve sonrasinda kayda gecen sozleri ve dile getirdigi bazi pismanliklarindan soz ederken Yitzhak Rabin'in de Oslo prosedurunde hata yaptiginin farkina vardigini ve geri donmeyi dusundugunu yazmistim:
"Yitzhak Rabin buyuk bir ihtimal ile Oslo hatasinin farkina varmisti. Aynen Moshe Dayan gibi hatasinin farkinda ve nasil durumu kurtarabileceginin arayisinda idi. Ama maalesef etrafinda bunu kabullenmeye hazir olmayan(lar) vardi ve Dayan ile ayni sansi yakalamaya omru vefa ettirilmedi. Oyunu bozmak uzereydi."

Bugun Ibranice yayinlanan gunluk Yediyot Aharonot gazetesine demec veren rahmetli Yitzhak Rabin'in kizi Dalya Rabin babasinin suikaste kurban gitmese idi  Filistin tarafinin teroru birakmamasi yuzunden Oslo gidisatini durdurmayi dusundugunu soylemekte: "Babama yakin olan bircok kisi bana kendi katlinin arifesinde Oslo prosesini durdurmayi dusundugunu soylediler."
"Rabin dusunmeden koru korune kosan biri degildi. Babam bizim tarafimizdan da geriye dogru donusu dusunmekteydi. Devletin guvenligi onun icin bir kutsaldi."

Henuz Yediyot Ahronot'un websitesine yansimayan bur roportaj ile haberin Ingilizcesi : Dalya Rabin
*(14 Ekim 2010): Daliya Rabin ile yapilan roportajin Ingilizcesi : My father, Yitzhak Rabin
Iste tum bunlardan dolayi Yitzhak Rabin'in katlinin sadece kafayi yemis , kendini kaybetmis bir sahis ustune yuklenemeyecegi bir gercek. Onca guvenligi asip iki kursunla isi bitirmek o kadar kolay miydi?
Bunca kurban veren bir milletin gercekleri ogrenmeyi istemesi, illa da Yigal Amir'in tarafini tutuyor , onu yuceltiyor diye gorulmemeli.
Gercek sorumlularin hesap vermeleri, Israil'in yasadigi bu buyuk traumanin bu kadar basite indirilmemesi gerektiginin inancini tasiyanlar az degil. Ve hic biri de Yigal Amir'i veya onun gibi davranabilecek olanlari destekliyorlar demek degildir bu.

Biz insanlar ve inananlar gereken adaleti saglamak ile yukumluyuz.
Biz bunu basaramazsak kimse de ilahi adaletten kacabilecegini sanmamali.

Bugunku yeri ne olursa olsun...
Related Posts with Thumbnails