shomer shabat

Cuma, Ekim 30, 2015

ERIC HOFFER'DEN YAHUDİLER -- 1968

bs"d



Kendi kendini yetiştirmiş ve 1983'te ABD Başkanı'nın Özgürlük madalyası ile onurlandırılmış filozof-işçi Eric Hoffer'in 1968'de Israel ve Yahudiler için yazdıkları:
Kendisi hakkında bilgi için (Türkçe kaynakta Yahudi olduğu yazılı ancak doğru olduğu kesin değil).
Eric Hoffer (Türkçe)
Eric Hoffer (Ingilizce)


Yahudiler kendilerine has bir millettirler: başka milletlere serbest olan şeyler Yahudiler'e yasaktır.

Başka milletler binlerce, hatta milyonlarca insanı sürerler ve hiç bir mülteci sorunu yoktur. Rusya yaptı bunu, Polonya ve Çekoslavakya yaptılar bunu. Türkiye 1 milyon Rum'u, Cezayir bir milyon Fransız'ı sürdü. Indonezya All-ah bilir ne kadar Çinliyi attı ve kimse mülteciler hakkında bir kelime bile etmemekte.

Ama Israel söz konusu olduğunda, yerinden edilmiş Araplar ebedi mülteci haline gelmiştir. Herkes Israel'in her Arap'ı geri alması gerektiğinde ısrar ediyor. Arnold Toynbee Araplar'ın yerlerinden olmalarını Naziler tarafından işlenen suçlardan daha büyük bir vahşet olarak adlandırıyor.

Diğer uluslar savaş alanlarında kazandıkları zaferler sonrası barışın şartlarını belirlerler.Ama Israel kazandığında barış için dilenmeli. Herkes Yahudilerin dünyadaki tek gerçek Hristiyanlar olmalarını beklemekte.

Diğer uluslar savaşta yenildikleri zaman, hayatta kalırlar ve kendilerine gelirler ama eğer Israel yenilecek olursa yok edilecektir. Eğer Naser geçtiğimiz Haziran'da [1967 -6 Gün Savaşı] kazansaydı Israel'i haritadan silecekti ve kimse Yahudileri kurtarmak için parmağını dahi oynatmayacaktı.

Bizim kendi hükümetimiz dahil olmak üzere [ABD] hiç bir hükümetin Yahudiler'e karşı yaptığı hiç bir taahüt üzerine yazılı olduğu kağıt kadar bile değerli değildir. Vietnam'da insanlar öldüklerinde veya Rodezya'da iki zenci idam edildiğinde tüm dünya ayaklanıyor. Ama Hitler Yahudiler'i katl ederken kimse protesto etmedi.

Vietnam'da yaptıklarımız yüzünden bizimle diplomatik ilişkilerini kesmeye hazır olan İsveç, Hitler Yahudiler'i katlederken bir minik ses dahi çıkartmadı. Hitler'e demir cevheri ve bilyeler yolladılar, Norveç'e giden askeri trenlerinin bakımlarını yaptılar.

Yahudiler dünyada yalnızlar. Eğer Israel hayatta kalırsa bu sadece Yahudiler'in kendi çabaları ile olacaktır. Ve Yahudi kaynakları ile.

Bunlarla birlikte Israel bizim bugün güvenilir ve koşulsuz tek müttefiğimiz. Biz Israel'e onlara verdiğimiz güvenden daha fazla güvenebiliriz. Ve kişi geçtiğimiz yaz Araplar ve destekçileri Ruslar'ın savaşı kazanmış olmaları halinde olabilecekleri sadece tahmin ederek Israel'in hayatta kalmasının Amerika ve Batı için ne kadar hayati önem taşıdığını anlayacaktır.

Beni rahat bırakmayan bir önsezim var; Israel'in başına gelebilecek olan hepimizin de başına gelecek. Israel helak olursa, Holokost hepimizin üzerinde olacak.

Yazının aslı için:

Eric Hoffer on Israel, 1968

Related Posts with Thumbnails