bs"d
Dostum İ.H.'ya teşekkürler ile:
Menahem Begin şöyle yazıyor:
Holokost'tan alınması gereken derslerin şunlar olduğuna inanıyorum:
İlk olarak eğer bir düşmanımız biz yok etmek istediğini beyan ediyorsa, ona inanın. Bir an için bile şüphe duymayın. Boşa almayın. Bu şeytani amacını hayata getirmesi için ihtiyacı olan her şeyi elde etmesini engellemek için elinizde olan tüm olanakları kullanın. (Not: Bir ay sonra Begin Irak Oşirak nükleer santralını imha etmeleri için İsrael Hava Kuvvetlerini yolladı.)
İkinci olarak, dünyanın neresinde olursa olsun eğer bir Yahudi tehlike altında ise veya tehdit edilmekte ise ona yardıma koşmak için elinden gelen her şeyi yap. Bir an için bile bütün dünya ne diyecek diye düşünmek için duraksama. Dünya hiç bir zaman katl edilmiş Yahudilere acımayacak. Dünya savaşan Yahudi'yi sevmeyebilir ama en azından onu hesaba almak zorunda kalacak.
Üçüncü olarak, Yahudi kendini savunmayı öğrenmeli. Her zaman gelebilecek tehlikeler için devamlı hazır olmalı.
Dördüncü olarak, Yahudi onuru ve haysiyeti her şart altında korunmalı. Yahudi'nin zarar görmesinin tohumları pasiv kalarak düşmanın bizi aşağılamasına izin vermekte yatıyor. Düşmanımız sadece Yahudi ruhunu canlı iken toz ve kül haline getirdiği zaman Yahudi'yi ölüm ile toz ve kül haline getirebilir.
Holokost sırasında düşman Yahudi'yi aşağılayıp, ayaklar altına aldıktan, böldükten, aldattıktan, yıktıktan, kardeşi kardeşe karşı getirdikten sonra onları neredeyse hiç bir karşı direnç görmeden Auschwitz'in kapılarına götürdü. Bu yüzden her zaman bedeli ne olursa olsun Yahudi milletinin onur ve haysiyetini korumalıyız.
Beşinci olarak, düşmanın karşısında birlik olarak dur. Biz Yahudiler hayatı severiz, çünkü hayat kutsaldır. Ancak hayatta bazı şeyler hayatın kendisinden daha değerlidir. Bazı durumlarda kişi başkalarının hayatını kurtarabilmek için kendi hayatını feda edebilir. Ve bu küçük grup baskaları uğruna kendi hayatlarını riske attıklarında, işte o zaman, kendilerini de kurtarma şansları var.
Altıncı olarak, Yahudi tarihinde tekrarlanan bir model vardır. Millet olduğumuz bu uzun tarih sırasında yükseldik, düştük, geri geldik, sürüldük, esir alındık, ayaklandık, kendimizi özgürleştirdik, tekrar baskı altına girdik, tekrar inşaa ettik, ve tekrar yıkım ile karşılaştık, ve bizim çağımızda felaketler felaketi Holokost ve devamında Yahudi Devleti'nin tekrar doğması ile zirve yaptık. Evet, bir devri tamamladık, ve Ha"Şem'in yardımı ile, bağımsız İsrael'in tekrar doğuşu ile bu tarihsel döngüyü kırdık: Bundan sonra yıkım yok, yenilgi yok ve baskı yok, yalnızca haysiyet ve onur ile Yahudi özgürlüğü var.
Bunların inanılmaz trajedi Holokost'tan alınacak temel dersler olduklarına inanıyorum.