shomer shabat

Salı, Mart 18, 2014

LIBERAL YAHUDI VE PURIM

bs”d



Yine yerden 37 bin ayak yuksekten yaziyorum.

Pazar gunu bilgelerimizin bize Mashiah geldikten sonra dahi iptal edilmeyecek oldugunu soyledikleri tek bayramimiz Purim’i kutladik.

Sultan Knish adli blogu yazan David Greenfield’in Purim uzerine yazdiklarindan esinlenerek, daha dun baska bir platformda yasadigim tartismayi da hesaba katarak bir kac Purim dusuncesi.

Purim aslinda liberal Yahudi dunya gorusune tamami ile ters bir bayram. Tabii Halloween’i Ekim’de, Purim’i de Mart’ta kutlayarak “multi kulturel” liberalism acisindan Purim’i kiyafet balolari olarak kabullenmek, bayrami seker bayrami havasina sokmak disinda.

“Tikun olam” Bible’ini vaaz eden liberalizmin “trinity”si “cevrecilik”, “kurtaj” ve “sosyal adalet” ile 127 eyalete hukmeden ulu onderin verdigi baloya katilmayi red eden fundemantalist, barbar ruhlu, yobaz Mordehay pek uyusmuyor.
Tum Yahudi milletini yok etmeyi amaclayan Haman – Hitler ile “baris sureci” diye bir hikaye de yok.
Daha da kotusu Yahudiler dusmanlarini katl ediyorlar.
Taksim’in, Dizengof’un ortasinda Haman’i ve ogullarini sallandiriyorlar.
Liberal / sol iyimser Yahudi icin hazm etmesi kolay olmayan seyler.

Gercek Yahudi degerleri diye vaaz ettikleri “tikun olam” felsefesine, seni yok etmeyi amacladigini avaz avaz haykiran dusmanini anlamaya calismaya uymayan bir konu bu Purim bayrami.

Yahudi’nin var olma savasi.

Ters.

Kimin hikayesini anlatacaksiniz?
Multi kulturel bir imparatorlugun Baskan yardimcisina, Dis Isleri Bakanina secde etmeyi red eden bir yobazin hikayesini mi?

Tarihin bir anlam tasimadigini, tasiyorsa da bugunku degerlere gore analiz edilmesi gerektigini vaaz ettiginiz cemaatlerinize mi anlatacaksiniz Mordehay’i?
Kan emen Kapitalist’te vucud bulan Yahudi’yi kendine sermaye yapanlari yanlis anladigimizi iddia edenlere mi anlatacaksiniz Mordehay’i?

Marthin Luther King gununu en kutsal gun olarak algilayan “tikun olamcilar”a mi?
Balinalarin gelecegini uc karis toprakta var olma savasi veren Yahudi’den daha onemli gorenlere mi?

Hayal urunu vaatler veren Mesihlerin pesinde kosup, kendi milletini ucuruma dogru surukleyen mesihleri bir defa degil iki defa, ellerinde olsa uc, dort, bes defa daha tahta oturtanlara (Yetmez ama evetciler) Hitler ile “baris sureci” olamayacagini, Hitlerleri yok etmenin tek cozum oldugunu anlatan Purim’i nasil satabilirsiniz?



127 eyaletin hukumdarinin verdigi partide sundugu altin idealleri kabul etmeyi red eden Mordehay ile sonsuza kadar global bir hukumet altinda, az calisanin,  hatta hic calismayanin, cok kazanandan beslenecegi gunleri, sonsuz bedava saglik sigortasini, “imagine” tingirditisini icen liberal Yahudi’yi nasil ayni cadir altinda bulabileceksiniz?

Ama hukumdar ve vezirin zamanla agizlarindan cikan sozleri degistirdikce, bir seyin dogru olmadigini bilinc altlarinda his etmeye baslayanlar ne yapsin?
Bazilari halen secde etmeye devam edecekler.
Inadina, ideolojik secde.
Yetmez ama evet secdesi.

Etrafindakilere halen 127 eyaletin hukumdarinin ve vezirinin bizler icin en yararli olan oldugunu, bizim icin neyin iyi oldugunu bizden iyi bildiklerini soylemeye devam edecekler. Gittikce de daha fazla inanarak.
Inanmayip, bakislarini Yerushalayim’e, gercek isigin kaynagina cevirenleri altin idealleri red eden yobazlar olarak gormeye de devam edecekler.
Kuresel isinmayi, dogmamis bebekleri oldurmeyi, basarilidan calip, tembellere dagitmayi kabul etmeyen yobazlar. Geri kafalilar.
Tum insanligin kardesligini anlayamayan dar gorusluler.
Bu kardeslik onlarin hesabina olsa da ne olmus yani?


Iste bu yobazlari, geri kafali inatcilari yok etmesi gerektigini biliyor vezir efendi.
Cunku onu net olarak gorebilmeyi basariyorlar.
Utopik Marxist ideoliji ile degil, Yahudi gozleri ile bakiyorlar.
Ve var olmak icin inat ediyorlar.
Iste onlari yok etmesi gerektigini biliyor.

Ama tarihin ondan ders alanlar icin tekrarinin sonucta kotu olmayacagini da biliyor yobaz, geri kafali.
Sonunda kendi hazirladigi dar agacinda sallanacak olanin kim oldugunu biliyor yobaz, geri kafali.
Cunku bu yobaz ve geri kafali Purim’in hikayesini, Megilay’i hatirliyor. Kendi tarihini yasamaya devam ediyor. Tarihinin sirtindan silkeleyip atabilecegi bir sey oldugunu dusunmuyor.

Progresiv humanizmin Radikal Islam ile “baris” icinde yasayabilmesi icin mezbahada kurban edilen olmak istemedigi icin yobaz ve geri kafali kalmayi tercih ediyor.

Tum bayramlar iptal edilecek, Purim disinda.


Related Posts with Thumbnails