shomer shabat

Pazar, Mart 09, 2014

KEFIRA HAREDIT -- NEW YORK STILINDE

bs"d

Sahsen Israel'de oynanan Haredilerin askere alinmalari piyesinin sadece politik bir oyun olduguna inansam ve Tzaha"l'in onlara ihtiyaci olmadigina da inansam dahi, yine de gerek Israel'de gerekse bugun (9 Mart Pazar) New York'ta yapilan gosterileri sadece "toplanma ve gosteri" hakki olmasinin disinda Haredi toplumunun bazi durumlarda icine dustugu pozisyonun bir ornegi olarak goruyorum.
KEFIRA HAREDIT.


Harediler'in toplum icindeki konum, hak ve yukumlulukleri konusuna girmeden en azindan bu konuda tavirlarinin yanlis olduguna inaniyorum. 
Yanlisa yanlis demek lazim.

Yapmalari gereken Yair Lapid gibi idugu belirsiz, kemiksiz politikacilarin (anti-Yahudi hislerini hesaba dahi almadan) kendilerini "gunah kecisi" olarak kullanmalarina alet olmamak.
20 bin Haredi yarin sabah Lishkat giyusa gitseler (askerlik burosu) ve sistemi cokertseler de Yair Lapid gibi ding donglarin planlari da cokse.

Harediler'in askerliginden cok, ureten, calisan toplum icine katilmalari ve kendi pozitif yanlari ile yozlasmakta olan hiloni toplumu biraz etkilemeleri  dogru olan.

Ama her elitist gibi ben de bir sokak Yahudisi olarak cok iyi biliyorum ki, elitistler aslinda degil Tzaha"l'da, sokakta bile Haredileri gormek istemiyorlar. Araplardan nefret ettikleri kadar, Haredilerden de nefret ediyorlar ama Araplara olan nefretlerini gostermeleri "politik edep" ile yanlis olacagindan tam tersini Harediler'e rahatca kullanmaktalar.

Sonucta Harediler askere degil, fabrikalarda calismaya davet edilmeli.
Tora ogrenimi engellenmeyecek sekilde, toplum icine davet edilmeliler.

Ama dedigim gibi, elitist, solcu aydinlar icin en buyuk dusman kendilerine Yahudiliklerini hatirlatan Harediler. 
Onlari da hic mi, hic etraflarinda gormek istemiyorlar.

Bu bloflerini gormek lazim aslinda.




VIDEONUN LINKI 


Bugun New York'ta ses veren Kefira Haredit'in fotograflari.





Related Posts with Thumbnails