shomer shabat

Salı, Nisan 07, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 7 NISAN 2009

bs"d

Mitsvalarla Dolu Bir gün

Yarın Erev Pesah, çok yoğun bir gündür.

Son arta kalan Pesah hazırlıklarının yanında şu mitsvlaraı yapmayı unutmayın

- Birkat Ahama - Güneş için Teşekkür etmeyi unutmayın!

- Bayram Mumlarini yakmadan evvel Eruv Tavşilin, yapmayi unutmamak. Bu sene Bayramın ilk iki günü olan yom tov dan sonra Şabat gelmekte. Ve yom Tov gününde Şabat için yemek hazırlamak uygun değildir. Bu sebeple bayram başlamadan evvel, Şabat günü yenilmek üzere ufak bir menu hazirlanir, ornegin 1 pişmiş yumurta ve 1 matsa. Daha sonra şu beraha söylenir: Baruh Ata Ado-nay Elo-enu Meleh Aolam Aşer Kideşanu Bemitsvotav Vetsivanu Al Mitsvat Eruv.

Dikkat edilmesi gereken konu bu işlem yapıldıktan sonra bile, Yom Tov gunu hazırlanacak yemeklerin ateşi ancak bayram evvelinden yanmakta olan bir ateş aracılığı ile yapilabilinir.

Daha sonra şu cümle söylenilir:
Bu karışım ile şabat günü için gerekli gereksinimimizi Yom Tov günü yapmamız, pişirmemiz, üzerini örtememiz, şabat mumlarını yakmamız mümkün olsun

- 48 saat yanabilecek bir mum, ateş yakmayı unutmayın. Bu pilot ateş Yom Tov günü içinde mum yakma ve yemek pişirmek için kullanılacaktır.

- Taanit Behorot - Behorların oruç tutması gerekmektedir. Oruç iptali için, gerçekleşen, berit mila, pidyon aben, masehet siyum gibi seudalara katilmak gereklidir.

- Bu akşam aranacak olan hametsin, yakılmasi yarın sabah olacaktır.

- Yarına kadar evin hametsden arındırılması veya hametslerin satılması gerekmektedir.

Aaron Eskenazi
Related Posts with Thumbnails