shomer shabat

Perşembe, Nisan 23, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 23 NISAN 2009 (EXTRA)

bs"d

Omer günlerinde, Yeni kıyafet???

Grubumuza şöyle bir soru geldi, omer günlerinde "şeehiyanu" - bizi bu günlere ulaştırdın teşekkür berahasını yeni kıyafetlere söyleyebilirmiyiz? Ve bu nedenle omer günlerinde yeni kıyafet ya da yeni eşya alınır mı?

Ülkemizde yetişmiş en büyük alaha alimlerinden Rav Hayim Palaçi (İzmir, 1788-1869), kitabı Mo’ed Le’kol Hay kitabının 6. bölümü 12. alahasında, "omer günleri sırasında yeni kıyafet almamanın güzel bir gelenek" olduğunu belirtiyor. Bu görüş bazı "aharonim" ler ile - ("son zamanda yaşamış alaha otoriteleri" ile), aynı doğrultuda olmamasıyla birlikte Şulhan Aruh da (genel alaha kitabımız) bize Omer günlerindeki yas işareti olan gelenekleri belirtirken, sadece saç kesimi ve düğünlerden bahsetmektedir.

Şulhan Aruh, TişaBeav (9 Av) dan evvelki 3 haftalık yas geleneklerini anlatırken yeni kıyafet almamak, şeehiyanu berahası söylememek gibi yas işaretlerinden bahsederken, omer günlerindeki uyguladığımız yas işaretlerinde şeehiyanu veya yeni kıyafet alınmaması ile ilgili bir geleneği belirtmemektedir.

Bu durumda "daat maran" - Şulhan Aruh'un yazarı Rav Yosef Karo'ya göre omer günlerinde yeni kıyafet alımı ve şeehiyanu berahasının söylenmesi yanlış bir hareket olmayacaktır denilebilir. Ayrıca Haham Ben Tsion Aba Şaul (Israel, 1923-1998) 'un konu hakkındaki alaha görüşü de bu şekildedir.

Rav Hayim Palaçi'nin yaşamış olduğu topraklarda yaşayan bizler ise Şulhan Aruh'a göre yeni kıyafet alımının sorun olarak gözükmediği bu durumda bile elimizde olduğu kadar dünyaca ünlü bu İzmir'li Rav'ın kendisinin halkı için koymuş olduğu bu alaha çitini elimizden geldiğince korumaya çalışmalıyız.

.
Hergün 1 alaha
AARON ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails