shomer shabat

Çarşamba, Nisan 08, 2009

EXTRA GUNLUK TORA

bs"d

Pesah Mektubu!

Feiere deine Freiheit Nach einem Brief des Lubawitscher Rebbe, 11. Nissan 5713

(Özgürlüğünü kutla) (Lubawitscher Rebbe' nin mektubundan)


Pesah yaklaştıkça tarihimizin başındaki büyük olayı hatırlıyoruz: Özgür erkek ve kadınlardan oluşan halkımız- Tora yı alabilmek için- mısır köleliğinden kurtarıldı.
"Ve bu günler hatırlanmalı ve yapılmalı"(Esther 9:28) bu cümle ile ilgili olarak Rabilerimiz bir yorum getiriyorlar. Eğer bu günleri düşünürsek, bu günleri ruhani olarak yeniden yaşarız. Geçmişte mucizeler yapmış T-nrısal Merhamet, düşüncelerimiz sayesinde yeniden uyanır, harekete geçer.

Pesah bizim "Kurtuluş Bayramımız". Tarihsel bir olayı kutluyoruz: Yahudi Halkının Mısırdan çıkışını. Rabilerimiz bize her nesilde ve her gün sanki mısırdan kurtarılıyomuşcasına yaşamamız gerektiğini söylüyorlar.

Özgürlük beraberinde sürekli olarak büyümeyi, ilerlemeyi de getirir. Her gün ve her yer Mısırla eşdeğerdir: Yahudilerin gücünü ve özgürlüğünü azaltmaya çalışmak. En büyük tehdit de kendi içimizden gelir. İçimizde bir fikir vardır ki; bazı hedeflere ulaşmamız imkansızdır ve kendimizi kandıran bir inançla sanki bu dünyaya ruhaniliğin doruğuna çıkmak için gelmediğimizi düşünürüz. Böyle düşünen biri kendi kendini kısıtlar ve bir ilüzyonun tutsağı olur.

Pesah ise sürekli bir kurtarılma sürecidir. Bu bayram ve gelenekleri, özgür olmak isteyen her Yahudi' nin ruhani potansiyalini kullanabilmesi için, sonuna kadar mücadele etmesi gereken bir savaşın sembolleridir.

Bu aslında neden her nesilde ve her gün Mısır Kurtuluşunu hatırlamamız gerektiğini anlatan sebeplerden biridir. Biz kendimiz her gün "Mısır' dan çıkmalıyız" ki, fiziksel varlığımızın ruhani yaşamımıza koyduğu sınırları, ayartmaları ve engelleri aşabilelim.

Mısırdan kurtluşumuzun göstergesi, T-nrısal ruhumuzun, kendi fiziksel dünyasından kurtuluşudur. Ve bizi Mısırdan kurtaran T-nrı nın yardımıyla buna ulaştığımızda ve Tora ve Mitzva lara dayalı bir hayat ile beraber, büyük bir ruhani ızdırapta sona erer. Bir Yahudi nin içindeki fiziksel ve T-nrısal çekişme sona erer.

Ve daha sonra artık gerçek özgürlüğün, neşeli sakinliğin ve uyumun tadını çıkartabiliriz. Ve bu tüm dünyadaki özgürlüğün ve barışın başlangıcıdır.

Herkese HAG PESAH KAŞER VE SAMEAH

Çeviri: Yosi ESKENAZI
Not: Amatör çeviridir. Yazının orjinali için: http://www.facebook.com/l.php?u=http://www.chabadgermany.com%2Flibrary%2Farticle_cdo%2Faid%2F865576%2Fjewish%2FFeiere-deine-Freiheit.htm
Related Posts with Thumbnails