shomer shabat

Cuma, Nisan 17, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 17 NISAN 2009

bs"d

Tizkıu Leşanim Rabot! Çok senelere

Öncelikle herkesin hoş bir pesah geçirdiği ümidi ile tüm grup üyelerimizin yaptıkları Pesah'larının en yüksek seviyede T-nrı katında kabul olması ve gelecek sene Pesah'ımızı bütün sevdiklerimizle Kurulacak Olan Yeruşalayim'de yapabilmemiz dileğimi bildiririm. Pesah boyunca Hergün 1 alaha grubu tatil programındaydı, şimdi tekrardan sizlerleyiz...

Bugunkü alaha:

Omer nedir ve kuralları...

Yahudiler, Mısır'dan çıktıklarında günleri sabırsızlıkla saymaya başladılar. Çünkü 49 gün sonra Sinay dağında Tora'yı alacaklardı. Günümüzde de bizler, aynı şekilde Pesah'ın ikinci gecesinden başlayarak, Tora'yı alışımızın gerçekleştiği Şavuot bayramına kadar 7 hafta/49 gün sayarak Tora'yı almaya hazırlanıyoruz.
Bu sayıma Omer denir ve her yahudi pasukta belirttiği üzere omer saymakla yükümlüdür.
Bu sene Omer saymaya 9 Nisan perşembe gecesi başladık ve bugun omerin 8. günündeyiz bu da 1 hafta 1 gün eder.

Eğer Omer'i hala saymaya başlamadıysanız bu düzeltilemeyecek bir kayıp değil...
Bugünden başlayın, yapmanız gereken şey, her akşam yıldızlar çıktıktan sonra (yaklaşık 20:30), o günün omerin kaçıncı günü olduğunu ve bunun kaç hafta kaç güne denk geldiğini (örneğin bugun omerin 18inci günü buda 2 hafta ve 4 gün eder) söyleyin ve kendinizi Tora'nın alımına 1 adım daha hazırlayın.

Dinimize göre günler akşamdan başladığından dolayı, yeni güne girer girmez yani akşam yıldız çıkışı ile Omer sayımının yapılabilmesi en doğru hareket olacak iken, bunu unutan kişi, sabah saatlerinde hatta gün bitmeden bile (yıldızlar çıkmadan bile) günün omerini sayabilir. Ama omeri geceleri saymayı unutmamak bu mitsvaya olan özenimizi göstereceği unutulmamalıdır.

Hergün 1 Alaha
Aaron ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails