shomer shabat

Pazar, Nisan 26, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 26 NISAN 2009

bs"d

Kadınlar Ve Omer 2

Bugün Omer'in 17'inci günü bu da 2 hafta 3 gün eder.

1 evvelki belirtilen alaha (kadınların omer sayıp saymaması, sayarsa beraha ile mi, yoksa berahasız mı sayması gerektiği) konusu hakkında cemaatimizin kendine kabul ettiği köklü gelenekler hakkında şöyle bir açıklama getirmemiz gerekmekte:

Erkekler, omer'i hergün saymayı kaçırmadıkları sürece, beraha ile sayması gerekmetedir.
Kadınların omer sayması ile ilgili değişik cemaatler için değişik görüşler vardır.

Bunun nedeni bu mitsvanın zamana dayalı bir mitsva olması ve kadınların zaman dayalı mitsvalardan muaf olmasıdır. Bu durumda her görüşe göre kadınlar bu mitsvadan muaftır.

Ele aldığımız soru ise, muaf olmak; acaba mitsvayı hiç yapmamak mı, yoksa mitsvayı berahsız veya berahalı yapmak mı? sorusudur.

Genelde Aşkenaz cemaatlerinin görüşü ve uyguladıkları gelenek, Rabenu Tam'ın getirdiği alaha doğrultusunda kadınların omeri saymayı seçmesi durumunda beraha ile saymasıdır. Ama her Aşkenaz cemaati içinde bu geçerli değildir. Uygulamada herkesin kendi cemaat Rabisine danışması gerekmektedir.

Sefaradi cemaatlerinde ise genelde uygulanan gelenek kadınların omer söylememesidir. Ama bu her sefaradi cemaat için geçerli değildir.

Örneğin sefaradi bilgini Rabenu Hida şöyle demektedir, eğer bir kadının zamana bağlı diğer mitsvalara (örneğin lulav'a) beraha söyleme geleneği varsa o zaman omer sayabilir.

Ayrıca yine başka bir sefardi bilgini Rabi Yaakov Hayim Sofer kitabı Kaf Ahayim'de yine kadınların isterlerse omeri kadınlarında söyleyebileceğini belirtmekte.

Yinede belirtmek gerekir ki, Rav Ovadya Yosef'in görüşü kadınların omere beraha söylememesidir.

Konu hakkında şehrimiz istanbul cemaatinin geleneği nedir diye sorduğumuzda, bir çok güvenilir görgü tanığımız, İstanbul'da minag'ın (geleneğin) her zaman kadınların Lulav'a beraha söylemesi olduğunu bildiklerini ve hatırladıklarını belirtmekteler. Bu durumda Rabenu Hida'nın bizlere öğrettiği alahaya dayanarak diyebiliriz ki, cemaatimiz geleneklerine göre kadınlar sefirat omer'e beraha söyleyebilir. Ama tabiki aynen erkekler gibi ilk günden itibaren omeri kaçırmadan söylemiş olmaları durumu için geçerlidir.

Kaynaklar: Şulhan Aruh Orah Hayim İlhot Sefirat A'Omer Ot Yod Tet, Kaf Ahayim, Rav Pealim, Or Letsiyon, Rabenu Hida, Rabi Menachem Chitrik,

HERGÜN 1 ALAHA
AARON ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails