shomer shabat

Perşembe, Nisan 23, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 23 NISAN 2009

bs"d

SMS - OMER

Eğer kişi, cep telefonuna Omer sayımını belirten bir sms mesaj alır ve bunu okursa, omer'i hala beraha ile söylemelimidir???

Şöyle bir soru ortaya çıktı, kişinin cep telefonuna arkadaşından bugün omerin şu kadarıncı günü die bir mesaj geldi ve mesajı alan kişi bu mesajı yüksek sesle okudu. Bu durumda belkide o akşam omeri saymamış olan bu arkadaşımız, bu mesajı sesli bir şekilde okuyarak acaba omeri saymış sayılacak ve o gece bir daha beraha ile omeri sayması boşa beraha söylemek mi olacaktır?

İlk bakışta bu arkadaşımızın o gece bir daha beraha ile omer'i sayamayacağını düşünmemiz bir kısım alaha otoritesi ile aynı görüşte olacaktır. Çünkü genel kural "Misvot Enan Tserihot Kavana" - Mitsvayı gerçekleştirmiş olmak için, kavana yani (mitsvayı yapma konsantrasyonu) gerekmemektedir. Konsantrasyon tercih edilen bir durum olsa da, mitsva yapılmış sayılır.

Ama gerçekte bu arkadaşımız, karşı taraftan almış olduğu sms deki bir ufak eksiklik sayesinde Omer'i tekrardan beraha ile saymalıdır. Bu ne midir? Hazon Ovadya adlı kitabında Rav Ovadya Yosef şöyle belirtmektedir. Omer'i saymış olabilmek için; hem gün hemde bu günün kaç haftaya geldiğinin söylenmesi gerekmektedir. Örneğin kişi sadece "bugün omerin 13'üncü günü" derse, bu kişinin bu deyişi mitsvayı gerçekleştirmiş sayılmaz, mitsva ancak gün ve haftanın beraber sayılması ile gerçekleşir.

Burda uygulanan genel alaha kuralı "safek safeka" - "kuşkunun kuşkusu" 2 kere üst üste double kuşku durumu vardır.

1. kuşkumuz; acaba mitsvalar kavana (konsantrasyon) gerektirir mi?
2. Kuşkumuz; acaba omer sayım mitsvası sadece gün söylenilerek yerine getirilebilinir mi?

Bu durumda 2 tane kuşku durumu üst üste geldiği için, bu arkadaşımızın beraha ile omeri o gecede sayması gerekmekteydi.

Ama eğer tek bir kuşku üzerinde konuşuyor olsaydık, örneğin arkadaşımızın okuduğu mesajında, hem günü hemde haftayı sesli bir şekilde söyleseydi; veya; Mitsvayı yapma odaklı konsantre bir şekilde sadece günü söyleseydi

O zaman bu durumda cevabımız o gece berahsız bir şekilde tekrardan omer'i sayması olacaktı.

Hergün 1 Alaha
Aaron ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails