shomer shabat

Çarşamba, Nisan 01, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 1 NISAN 2009

bs"d

Yeme ve Anlatma Mitsva'sı...

Seder geceleri (Pesah'ın ilk iki gecesi- İsraellde sadece ilk gecesi) yeme ve anlatma mitsvalarını içerir; Gelecek bir kaç gün, yeme ve anlatma ile ilgili olan bu mitsvaların alaharını inceleyeceğiz...

Yeme mitsvaları:

- Seder gecelerinde Korban Pesah, Matsa ve Maror yemek Tora'dan mitsvadır. Bet Amikdaş tekrardan kurulana kadar, korban yapamadığımız için sadece Matsa ve Maror yemekteyiz.

Tora'nın bize emretmiş olduğu seder gecesinde matsa yeme mitsvası / zorunluluğu en az "Kezayit" - 27 gr'dır. Buda yaklaşık 1 makine yapımı matsadan biraz daha aza denk gelir. (Makine yapımı bir matsa yaklaşık 30-33 gr arasındadır.)

Tipik bir Seder'de gelenek Motsi Matsa bölümünde (Amotsi yapılacak olan matsa bölümünde)2 "Kezayit" (54gr) matsa yemektir.

Her bir kezayit matsanın 7,5 dakika içinde yenmesi ile bu mitsva gerçekleştirlmiş olunur.

Matsa yenmeden evvel, 2 bütün matsa, aralarındaki matsa'da alınarak, amotsi berahası söylenir.

Baruh Ata Ad-onay, Elo-*enu Meleh Aoalm Amotsi Lehem Min Aarets.

Ardından, 2 bütün matsadan altta kalan masaya bırakılır ve elde kalan bir nütün ve bir yarım matsa'ya şu beraha söylenir;

Baruh Ata Ado-nay Elo-enu Melh Aolam, Aşer Kideşanu Bemitsvotav Vetsivanu, Al Ahilat Matsa.

"Bizleri emirleriyle kutsayan ve bize matsa yenmesi üzerine emir veren, Evrenin Kralı, Sen T-nrı'mız Aşem Mübareksin."

Bunun ardından hem bütün hemde yarım matsadan parçalar kırırlır, her ikiside tuza tuza batırılır ve herkese bu iki matsadan parçalar verilir ve "sola yaslanılarak" yenir. Sola yaslanılarak yenilmemişse, Tora'daki matsa yeme mitsvası gerçekleştirlmemiş olunur! Çünkü Tora'da bahsedilen matsa yeme mitsvasının yapım şekli böyledir.

Bir bütün bir yarım mitsvadan herkese gerektiği kadar (kezayit) matsa yetmeyeceği açıktır. Bu sebeple gereken miktar başka matsalarla tamamlanır.

Matsanın yenmesi sırasında konuşulmamaya özen gösterilmelidir.

Kaynak: Pesah Agadası - Kitsur Şulhan Aruh
AARON ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails