shomer shabat

Çarşamba, Ocak 13, 2016

ŞİMON LEVİ -- BİR FOTOĞRAF HİKAYESİ

bs"d



6 Ocak 1948'de Yeruşalayim'de Şaar Yafo'da (Yafo kapısı) Araplara karşı bir intikam saldırısı sırasında İngiliz Polisler tarafından vurulan Şimon Levi'nin fotoğraflarının seneler sonra Israel'e gelişlerinin hikayesi.
2001 yılında 11 Eylül saldırıları sonrasında İsrael'in İrlanda elçiliğinin güvenlik subayı Avi Gamson bir telefon alır.
Kendisi ile görüşmek isteyen biri.
Görüşme büyük güvenlik içinde yapılır ve 80 yaşlarındaki bir bey Avi Gamson'a bir paket içinde fotoğraflar verir. Kız kardeşinin Şoa sonrasında Kıbrıs'taki kamplarda bulunan Yahudi mültecilerin fotoğraflarını çekmekle görevli olduğunu ve çektiği fotoğrafları şimdi Israel'e vermek istediğini anlatır. Tam kalkıp gidecekken Avi bütün hikayenin bu olmadığını ve adamın dilinin altında başka bir şey daha sakladığını anlar. Biraz zorlayınca adam cebinden ikinci bir paket çıkartır. Burada da İngiliz mandası sırasında İngiliz polisinin çatışmalar sırasında ve sonrasında ölenlerin cesetlerini çektikleri fotoğraflar vardır. Adam kendisi manda sırasında polismiş.

Hikayenin devamında fotoğraflar içinde Kfar Etziyon'a giden yardım konvoyu ile ilgili (35 konvoyu) fotoğraflar olduğu sanılmış ve Guş Etziyon müzesine verilen bu fotoğrafların aslında 1948 senesinde Neve Daniel adlı grubun Arap eşkiyalar tarafından saldırıları sırasında ölen 14 savaşçısının olduğu ortaya çıkar. [Eğer doğru hatırlıyorsam Uri Avneri'nin 1948 adli kitabında bu hikayeyi okudum DH]

Fotoğraflar arasında bir İngiliz polisinin vurulmuş bir kişi üzerine eğilmiş fotgrafı da var. Büyük ihtimal ile bu fotoğrafları veren yaşlı İrlandalı. Kimin fotoğrafı olduğu hakkında tek ipucu arkasına düşülen
6.1.48 tarihi.


Biraz araştırılınca bu fotoğrafın Etze"l örgütü savaşçılarının o tarihte Yeruşalayim'de Şaar Yafo'da düzenledikleri bir saldırıda İngilizler tarafından öldürülen Şimon Levi'ye ait olduğu ortaya çıkıyor.

21 yasındaki Levi Eski Şehir'e uygulanan ablukayı delmek için yapılan saldırılara kumanda ediyordu.
Levi ve arkadaşları önce bir varil bombası ile Araplar'a saldırıyorlar ve ikinci bir bombayı Arap ssavaşçıların toplandıkları bir kahvehaneye atmak isterlerken içinde oldukları arabada patlıyor ve kendilerini Arap mezarlığının duvarlarında buluyorlar. Levi ve arkadaşları Yahudi bölgesine doğru geri kaçmaya çalışırlarken İngilizler tarafından vuruluyorlar.
Bu harekat sırasında yaralanan Uriel adındaki Etze"l savaşçısı bütün geceyi mezarlıkta saklanarak geçiriyor ve sabah bir Etze"l doktoru tarafından tedavi edilip kurtarılıyor. Kendisi bir kaç ay evvel vefat etmiş.



1927 Yeruşalayim doğumlu Levi 1943'te Etze"l'in savaşçı birlikleri kurulmaya başlayınca katılıyor ve Yeruşalayim bölgesi sorumlularından oluyor. Bir çok silahlı eyleme katılan Levi 1945'te yakalanıp 16 ay Latrun'da hapis yatıyor. Çıktıktan sonra 1948 senesinde hayatını kaybedene kadar Etze"l'de görevine devam ediyor.

Yihye zihro Baruh...

Hikayenin detaylı şeklini İbranice okumak isteyenler icin:

בעקבות האוצר האבוד: כך זוהה איש האצ"ל שנהרג במלחמת השחרור בירושלים

Related Posts with Thumbnails