shomer shabat

Salı, Ocak 26, 2016

ÇARESİZ SEÇİMLERE DOĞRU -- BİR SOKAK YAHUDİSİ'NİN BAKIŞI

bs"d



ABD Başkanlık seçimleri öncesi iki parti içindeki adaylık yarışması kızışıyor.
Öncelikle şunu anlamak lazım: ABD'de geçerli olan sistem "tek parti" sistemi. Bakmayın siz iki ana parti arasında imiş gibi bize gösterilmesine. İkisi de tek partinin iki ayrı kanadının çakalları.

Neyse Tek Partinin Demokrat kanadında Hillary Lenin ile Bernie Stalin arasında büyük ihtimal ile Lenin (Hillary) sonunda aday olacak. Stalin'e henüz hazır değiliz.
Tek Parti'nin Cumhuriyetçi kanadı ise tam bir komedi. Herkesin düşünüp, söylemekten çekindiklerini söyleyen patavatsız Donald Trump görünürde ortalığı silip süpürüyor. Tabii bu paslanmış kurumlaşmanın patronlarını rahatsız ediyor. Müthiş bir saldırı ile Trump'u alt etmeye çalışıyorlar. Sundukları alternatif dört köşe Ted Cruz.
Yıldızı parlamakta olan ve benim de saygı duyduğum Ben Shapiro bile Trump'a karşı. Her ne kadar fikirlerini ve hitap etme kabiliyetlerini sevsem dahi Ben Shapiro'nun saçlarını tarama şekli beni hep rahatsız ediyor. Bildiğimiz kurumlaşmış, muhafazakar kanadın iki yüzlü şeklini hatırlatıyor bana. Ama halen kendisine olan hayranlığım kaybolmuş değil.
Saadete gelecek olursak başta ABD ve dünyanın kaderinin selameti için Hillary Lenin'i kim durdurabilir sorusuna cevap verebilmemiz lazım. Dik dörtgen Ted Cruz ABD için fazla dirk dörtgen ve gereken oyları kesinlikle toplayamayacaktır. Ted Cruz aday olursa Hillary kampanya yapmayı bile kesse olur. Seçimler cebinde.

Ama Trump aday olursa durum değişir.
Süper "dik dörtgen muhafazakar" olmayan ama Amerikan milliyetçisi olan bir aday Hillary'nin yalanlarına Ya'Rabbi şükür demeyi red edebilme cesaretini gösterecek vatandaşların oylarını toplayabilir.

Bu yüzden de seçim alanına homoseksüel hakları, kadınların seçme hakkı gibi konuları getirmeyecek olan ve ekonomi ile güvenlik üzerine odaklanacak bir aday gerekiyor. Hillary devamlı kadınlar ve homoseksüeller konusunu gündeme getirerek zeka oranı zaten gazetenin tarihini dahi okumaktan yoksun oy kölelerini kafa kola getirmeye çalışırken gerçek sorunlara odaklanacak bir aday ilgi çekecektir. Ted Cruz kargası "gak deyip" Hillary tilkisine yem olacaktır.

Ben şahsen Israel ve Yahudiler için kim daha işimize gelecek sorusuna cevap vererek oy vereceğim.
Ted Cruz her ne kadar ailesinde Yahudi olmayan ve bu yüzden de Israel'e en sadık olabilecek aday olmasına rağmen seçilebilme ihtimali düşük bir aday olduğu için boşa giden bir oy olur.
Trump'a ise güvenebilir miyiz bu konuda?
Çok ama çok şüphedeyim.
Ama yeterki Hillary olmasın da kim olursa olsun hissi ile oy kullanmak zorunda kalacağımız için cevap açık.

Bu defa Türkiye'de özellikle son iki seçimde oy kullananların çaresizliğini hissedebiliyorum.

Ama hepsi boş:
Sonuçta Talmud günlerin sonunda bize sadece TEK bir Liderin olduğunu önce Yahudiler sonra tüm insanlığın anlayacağını 2000 sene evvel söylemedi mi?
Alenu Le'şabeah duası ile her Tefilamızı bitiririz.
Orada da "Ve aya Ha'Şem leMeleh al kol ha'Aretz, bayom Ha'u yiye Ha"Şem Ehad u'Şmo Ehad" diyerek noktayı koyuyoruz.
(Zeharya 14:9)
ט וְהָיָה יְהוָה לְמֶלֶךְ, עַל-כָּל-הָאָרֶץ; בַּיּוֹם הַהוּא, יִהְיֶה יְהוָה אֶחָד--וּשְׁמוֹ אֶחָד. 
Related Posts with Thumbnails